CiddiGazete- Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2021-2022 eğitim ve öğretim yılını, tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatıyoruz” açıklaması yaptı.

Okulların açılmasını heyecanla bekleyenler olduğu kadar, coronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle bu konuda endişe taşıyanlar da mevcut.

Eğitimin salgının başından bu yana olduğu gibi uzaktan mı yoksa yüz yüze mi olması gerektiği konusunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da görüşlerini açıkladı.

Prof. Dr. Ceyhan’ın “Aktif vakalar artıyor, önümüzdeki günlerde daha da artacak bu nedenle okullarda online eğitim devam etmelidir” şeklindeki görüşlerine Prof. Dr. Osman Müftüoğlu karşı çıktı.

Prof. Dr. Müftüoğlu, ntv.com.tr sitesindeki köşe yazısının “Bana göre mehmet ceyhan haklı mı, haksız mı” başlıklı bölümünde şunları ifade etti:

“Önce şu bilginin altını açık ve güçlü bir şekilde çizmem lazım:

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan sadece enfeksiyon hastalıkları alanının değil, aşı bilimi (vaksinoloji) alanının da sadece ülkemizde değil dünya çapında saygı gören çok değerli bir bilim insanıdır. Mehmet Hoca’yla 40 yılı geçen bir bilimsel yol arkadaşlığımız ve dostluğumuz var. Birçok önemli kurum ve komisyonda birlikte çalıştık. Mehmet Hoca her daim bilimseldir. Nettir ve açıktır. Bir o kadar da şüphecidir. Ne var ki şüpheciliğin dozunu bazen kaçırdığı, kötümserlik noktasına taşıdığı da olur ki bence son derece normaldir ve bu özelliği ona ayrı bir güç vermektedir. Salgının başından bu yana çoğu konuyu onunla müzakere ettikten sonra köşemde sizinle paylaştım. Çoğu yanlış düşünceden onun uyarıları ile vazgeçtim. Ama yine de okulların açılması konusunda Mehmet Hoca’ya katıldığım ve katılmadığım noktalar var. O noktalar şunlar...

VARAN 1
MEHMET HOCA’YA KATILIYORUM ÇÜNKÜ...

Mehmet Hoca haklı! Salgını sadece aşıyla yavaşlatamayız. Okullarda sadece personeli, öğretmeni aşılamak yeterli güvenlik koşullarını sağlamaz. Delta varyantı gibi son derece bulaşıcı bir varyantla karşı karşıyayız. Çocuklarımızı korumak için hedef en az toplumun yüzde 80’ini aşılamak olmalı ama bu hedefe ulaşana kadar da okullarda “maske, fiziksel mesafe ve hijyen” önlemleri hassasiyetle uygulanmalıdır.

VARAN 2
MEHMET HOCA HAKSIZ ÇÜNKÜ...

Mehmet Hoca’nın, “Aktif vakalar artıyor, önümüzdeki günlerde daha da artacak bu nedenle okullarda online eğitim devam etmelidir” şeklinde cümleleriyle özetlenebilecek düşüncesine ise kesinlikle katılmıyorum. Okullarda eğitim her ne olursa olsun derhal ve mutlaka başlamalıdır. Eğitimi aksatabilecek vaka artışı ve bulaş artışı konularının üzerinde ise ısrarla durulmalıdır. Ama eğitimi tümüyle durdurma şeklinde yanlış bir yola asla girilmemelidir.