Okulların kapanmasına iki haftadan az bir süre kalmışken, özel okulların 2019-2020 eğitim öğretim yılı ücretleri belli olmaya başladı. Yabancı özel okullarda zam oranları yüzde 30’u buluyor. Veliler zamlardan şikâyetçi. Okul yöneticileri ise artan enflasyon oranları ile değer kaybeden TL’ye dikkat çekiyor. Kurumlarında çalışan yabancı öğretmenlerin maaşları başta olmak üzere bazı harcamaları dövizle yaptıklarına işaret eden yöneticilere göre eğitim kalitesini sürdürmek için bu artışlar şart.

‘MECBURİYETTEN ZAM’

Hürriyet’in haberine göre, Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal bu yıl özel okulların yüzde 30’a kadar zam yapabileceklerini söylüyor. Okulların genel olarak yüzde 17 civarında kaldığını belirten Dal, yüzde 5’lik kısmın yüzde 20’nin üzerine çıktığını dile getiriyor. Dal, “Özel okulların yüzde 95’i bu yıl yüzde 16-17 bandında zam yaptı. Yüzde 5’lik kısmı yüzde 20’nin üzerine çıktı. Devlet, özel okullara enflasyon düşünüldüğünde yaklaşık yüzde 31’e kadar zam yapma imkânı tanıyor.

Okullarımız büyük oranda velileri zor durumda bırakmamak için zam oranını en düşük düzeyde tuttu. Yabancı özel okullarda bu oran yüzde 25’i aşabiliyor. Onların da öğretmen kadrolarının önemli bir kısmı yabancı ve döviz üzerinden ödeme gerçekleştiriliyor. Bu nedenle eğitim kalitelerini korumak adına bu zamları yaptılar. Velilerimizi anlıyoruz ancak okullarımız eğitim kalitelerini sürdürmek için bunu yapmak zorunda” diyor.

ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) mevzuatına göre, ara sınıflar için özel okul fiyatları bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücrete yurtiçi-ÜFE-TÜFE bölü 2 oranına en fazla artı 5 puan ilave edilerek hesaplanıyor.