CiddiGazete- Salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi ile eğitim kurumlarında tekrar yüz yüze eğitime başlandı ancak vakıf üniversitelerinin 2021 - 2022 yılı öğrenim ücretlerine yaptığı büyük artışlar velileri zor durumda bıraktı.

Ücretlere geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 25 zam yapılmasının ardından tıp fakültelerinin yıllık ücretleri 100 bin TL'ye, hukuk fakültesi, mühendislik ve mimarlık fakültelerinin fiyatları da yıllık ortalama 80 bin TL'ye dayandı. Eğitim-Sen Başkanı Necla Kurul, "Eğitim kurumları şirket, öğrenciler ise müşteri değildir. Bu anlayışı reddediyoruz. Yetkilileri denetime davet ediyoruz" dedi.

KONTENJANLAR BOŞ KALDI

YÖK'ün açıkladığı verilere göre 1985-1992 yılları arasında sadece 1 vakıf üniversitesi bulunurken, 1997'de 16, 2006'da 25, 2007'de ise 30 üniversite kuruldu. AKP iktidarı döneminde son 15 yılda vakıf üniversitelerinin sayısı hızla yükseldi. 46 yeni üniversite kurulmasıyla vakıf üniversitelerinin sayısı 76'ya kadar yükseldi. Üniversite sayısındaki artışa karşın birçok vakıf üniversitesinin kontenjanları boş kaldı.

"ÖĞRENCİ MÜŞTERİ DEĞİLDİR"

Cumhuriyet'ten Delil Atak'ın haberine göre; Öğrenim ücretlerindeki fahiş artışa tepki gösteren Eğitim-Sen Başkanı Necla Kurul, öğrencilerin müşteri gibi görülemeyeceğini vurguladı. Kurul, "Anayasamızda vakıf üniversiteleri ile ilgili ‘kamu hizmetine tabidir, kâr amacı gütmez’ ibaresi yer alıyor, kanun koyucu bunu bu şekilde tanımlıyor. Ancak vakıf üniversiteleri kârı önceliyor, kamu hizmeti vermek ikinci planda kalıyor" dedi.

Salgın kısıtlamaları döneminde geliri azalan veya gelirini kaybeden ailelerin mağdur olduğunu belirten Kurul şunları kaydetti: "Eğitimin tamamen ücretsiz bir kamu hizmeti olması gerektiği görüşündeyiz. YÖK Başkanı Erol Özvar 'yüz yüze eğitim yapılacak' dedi ama yıl boyu sürecek mi? Derslerin bir kısmı internet üzerinden olacaksa ödenen ücretler ailelerin tepkisini çekecek, yüz yüze eğitim ihlal edilecek."