CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününde açılması planlanan ancak tepkiler üzerine 18 Mart'a ertelenen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretinin 200 TL olduğu açıklanmıştı. İlk hafta geçişlerin ücretsiz olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ondan sonra 200 liracık. İnsanlar hem hizmet istiyor hem de "bedava olsun" diyor, böyle bir şey olmaz" demişti.

KÖPRÜNÜN GERÇEK GEÇİŞ ÜCRETİ 15 EURO

Gazeteci yazar Fatih Altaylı köprünün geçiş ücreti konusunda çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun açıkladığı 15 Euro'luk geçiş ücretine dikkat çeken Altaylı, "Vatandaş için köprüden tek taraflı geçiş ücreti 200 Türk liracık. Ancak asıl fiyat 15 Euro, bugünkü kurdan 245 TL. Yani geçen her araç için, Hazine yaklaşık 45 TL daha ödeyecek. Az geçse de vatandaşa zarar, çok geçse de vatandaşa zarar" dedi.

GARANTİ TUTMAZSA YANDIK

Köprünün erken bitirildiğine ve garanti ödemesine dikkat çeken Altaylı şu ifadeleri kullandı:

"Açılış da sözleşmede belirlenen süreden önce oldu. 16 Eylül 2023’te açılacaktı, 18 Mart 2022’de açıldı. İşletme süresi de kabaca 18 ay daha fazla olacak. Garanti sayı tam tutsa bile Hazine günde 2 milyon, yılda 750 milyon TL ödeyecek, 11 yılda 8,5 milyar. Garantinin yarısı tutsa yandık zaten. Bu kez Hazine günde 6,6 milyon TL ödeyecek. Yılda 2,4 milyar. 11 yılda 26 milyar. O da bugünkü kurdan. Buna bir de otoyolları ekleyin. Ama bir de sevindirici haber var Allah’tan. Köprü bir hafta beleş. Para alınmayacak. Hediye. Ama hediye müteahhit kesesinden mi yoksa Hazine’den yani sizden benden mi orası belli değil. Yani garanti ödeme 1 hafta geç mi başlıyor, yoksa açıldığı gün başladı mı bilmiyoruz."