Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'da yaklaşık 204 bin üreticinin gelir kapısı olan yaş çay, birinci sürgün dönemi sona ermek üzere. ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, son günlerde günlük 2 bin 500 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini belirterek, mayıs ayında başlayan alım işlemlerinin büyük oranda bittiğini söyledi.

AYNI ANDA GELDİ

Alim, "Bu yıl ilk kez doğudan batıya yaş çay aynı anda geldi. Yani geçmişte Artvin'in Borçka ilçesinden ilk yaş çay alımı yapılırken bu yıl ilk kez Rize'nin Kalkandere ilçesinden de alım yapıldı. 1 Mayıs itibarıyla bütün üreticiler hasat işlemlerine başladı ve bugüne kadar yaş çay alım kampanyası büyük oranda bitirildi" diye konuştu.

210-215 BİN TON

Alim, verimin bu sürgün döneminde yüksek olduğuna dikkati çeken Alim, "Bugüne kadar 206 bin 850 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Birinci sürgünün 210 ile 215 bin ton arasında olacağını tahmin ediyoruz. Organik çayda 10 bin ton, beyaz çayda ise 104 kilogram çay alımı yaptık. Normal bütçemize uygun bir süreci yakaladık. Yaptığımız değerlendirmelerde rekoltenin, verimin yüksek olduğunu gördük. Yaş çay kilogramına ise yüzde 16 gibi bir zam verildi. Üretici bu anlamda memnun oldu" dedi.

ÜRETİCİ KENDİ TOPLAMALI

Çay bahçelerinde yabancı işçi çalıştırıldığını, bunun da verimi direkt olarak etkilediğini söyleyen Alim şöyle konuştu: "Üretici kendisi toplayıp satsa çok daha iyi olacak. Yabancı işçilere toplattırıyoruz. Gürcü işçiler maalesef ürünü biraz dikkatsiz topladığı için ikinci sürgünde ürünün verimi düşüyor. Derinden çay topluyorlar ve yabancı işçinin günlük yevmiyesi 150 lira. Maalesef üreticilerimiz kendileri çok fazla toplamıyorlar."