CiddiGazete- CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi sonrası bazı temel besin maddeleri üzerindeki fiyat değişimlerini inceledi.

Ağbaba’nın TÜİK madde sepeti verileri üzerinden derlediği araştırmaya göre KDV indiriminin fiyatlara etkisinin 0,10 kuruş ile en düşük yumurtada görülürken, en yüksek indirim ise sadece 6,53 TL ile tereyağında olduğu görüldü.

Kaynak: TÜİK Madde Sepeti

Ağbaba, “41 temel gıda maddesinin toplam harcaması göz önüne alındığında ortaya çıkan KDV indirimi sadece 86 TL ile sınırlı kalmaktadır. KDV indirimleri öncesi TÜİK madde sepetinde 41 temel besin maddesinin toplam tutarı 1192 TL iken bu indirimlerle sadece 86 TL azalarak 1106 TL’ye düşmüştür. KDV indirimleri gıda enflasyonu son bir yılda %207 oranında artmadan önce bir anlam ifade edebilirdi” değerlendirmesinde bulundu.

SINIRLI ETKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba açıklamalarını şöyle devam ettirdi:

AKP Genel Başkanı Erdoğan, gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1 düşürüldüğünü açıkladı. Lakin KDV indirimlerinin gıda fiyatlarına etkisi sınırlı kaldığı görülmektedir. Bunun en büyük nedeni ise gıda enflasyonunun yüzde 55’i aşmasıdır. Ocak 2021 yılında yüzde 18,11 olan gıda enflasyonu 2022 yılının ilk ayında yüzde 207 oranında artarak yüzde 55’i aştı.

YANLIŞ ZAMANLAMA

KDV indirimlerinin ay çiçek yağına etkisi 1,79 TL, bulgura 70 kuruş, süte 68 kuruş, yumurtaya 10 kuruş, beyaz peynire 3,19 TL, tavuk etine 2,03 TL, salatalığa 87 kuruş ve kırmız ete ise sadece 6,39 TL’lik bir indirime etki ettiği görülmektedir.

Fiyatlar bu kadar yükselmeden önce yapılacak KDV indirimleri gıda fiyatlarının bugünden daha fazla ucuza alınmasını sağlayacakken, enflasyonun yüzde 50’ye dayandığı, gıda enflasyonunun ise yüzde 55 aşması neticesinde yüzde 7’lik KDV indiriminin çok fazla etkisi olmayacaktır. Bu yüzdendir ki Erdoğan yüzde 7’lik KDV indirimine ek olarak marketlerden de ekstra yüzde 7’lik bir indirim beklemektedir.

FAHİŞ FATURALAR

Enflasyonla ve gıda fiyatı artışlarına karşı eğer gerçekçi bir mücadele verilmek isteniyorsa iktidarın ülke tarihinin belki de en büyük zammı olan yüzde 127’lik elektrik faturalarını geri çekmelidir.

Girdi maliyetlerinin bu kadar arttığı, elektrik-doğalgaz faturalarının pik yaptığı ve akaryakıta neredeyse iki günde bir gelen zamlar düşünüldüğünde, gıda enflasyonundaki artış kolay kolay dizginlenemeyecektir.