CiddiGazete- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yastık altı altınların finansal sisteme kazandırılmasının ayrıntılarını açıkladı.

Bakan Nebati, sistemin nasıl çalışacağına dair şu detayları paylaştı:

“Bu tasarrufların finansal sisteme kazandırılması hem vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı açacak hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir. 2022 Mart ayında, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere bin 500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmayı başlatıyoruz. Yeni uygulama ile Ahmet amca, Ahmet dayı, Ayşe teyze bugünlerde Kıbrıs'taki şehit ve gazilerimizi üzdüğü için ona Emine teyze diyelim, fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını güvenli bir şekilde kuyumcu ve bankalara teslim edecekler.

FİZİKİ OLARAK DA GERİ ALINABİLECEK

Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabileceklerdir. Katılım hesaplarına fiziki altınlarını yatırabilecekleri gibi katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır. Fiziki altınlar banka, kuyumcular ve platformlar aracılığıyla alınacak. Kuyumcuların sayısı 1500'ün üzerinde olacak mart ayından itibaren. Yıl sonu en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarımızla yerine getireceğiz. Paydaşlarımız altın rafinerileri ve bunların içindeki tecrübeli olan sektörün önde gidenleri olacak. Takas Bank, Borsa İstanbul ve Darphane olacak. Bunlar bankalarla birlikte iş birliğini geliştirecek ve teyzelerimizin, annelerimizin altınlarının ekonomiye kazandırılması yönünde bizi motive edeceklerdir.

YENİ ÜRETİM ALTIN ŞEKLİNDE VERİLECEK

Vatandaş mevcut ziynet altınını teslim edecek katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Fiziki altın çekimi banka tarafından yeni üretim altın şeklinde verilecek. Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayısının artırılması olmak üzere kapsamlı çalışmaları vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Bankalarımızın artık her ilde en az bir şubesi mutlak surette kuyumculuk faaliyetlerini de götürecek şekilde dönüşecek. Toplama sürecinde bankalarımızın bazı şubeleri sürekli aracılık edecek. Altın bir tasarruf aracı ekonomiye kazandırılacak.”