Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre, Vodafone’un TABİT iş birliğiyle Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar köyünde hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy’de bitkisel üretimin ardından hayvansal üretimde de verim artışı alınmaya başlandı.

Yaklaşık bir yıl önce deneme çalışmalarına başlanan ve son 2 aydır aktif bir biçimde kullanılmakta olan Ortak Sağım Sistemi’ni tercih ederek geleneksel sağım yönteminden vazgeçen çiftçi sayısı 40’a ulaştı.

Ortak Sağım Sistemi ile sütün kalitesinin artmasına bağlı olarak birim süt satış fiyatında yüzde 18 artış sağlandı. Sistemi kullanan çiftçilerin hayvan bakım ve sağım kapasitesinde de yüzde 24 artış kaydedildi.

Otomasyonun hayata geçmesi ile birlikte hayvancılığın kolaylaşması çiftçilerin hayvan sahipliğini yüzde 25 oranında artırdı. Kızgınlık dönemlerinin ve hastalıkların zamanında teşhisi ile çiftçilerin giderlerinde elde edilen yüzde 25’in üzerinde tasarruf ile birlikte hayvancılıktaki toplam verim yüzde 75 arttı.

Vodafone Akıllı Köy’de kurulan Ortak Sağım Sistemi’nin Türkiye’nin diğer köylerinde de kullanılabilecek bir model haline getirilmesi hedefleniyor.

OTOMATİK SAĞIM YAPILIYOR

Türkiye’nin aile çiftçilerine yönelik ilk Akıllı Mera Sistemi’nin kurulduğu Vodafone Akıllı Köy’de, özel bir tanıma sistemine sahip akıllı kapılarla, meraya gelen hayvanların hangi alanda otlayacağı otomatik olarak belirleniyor. Sağım saati gelen inek, akıllı kapılardan geçerek kendisi için ayrılan süt sağım otomasyonuna giriyor ve burada makinelerin yardımıyla sağım gerçekleşiyor.

İneklerin ayaklarına takılan ve “pedometre” adı verilen akıllı bilezik ile hangi çiftçinin ineğinden ne kadar süt alındığı takip edilirken, hak edişi çiftçiye SMS yoluyla anında bildiriliyor. Pedometreler sayesinde hayvan hareketleri ölçümlenerek hayvanların sağlığı ve doğum zamanı da takip edilebiliyor.

Diğer yandan, Vodafone Akıllı Köy’de süt sağım teknikleri ile ilgili verilen eğitimler sonucunda hayvan hastalıklarında azalma tespit edilirken, özellikle meme hastalıklarının önüne geçildi.