CiddiGazete- Alman hükümetinin, coronavirüs pandemisi nedeniyle, bu yıl ekonomik büyümede Almanya Federal Cumhuriyeti tarihinin en büyük düşüşünü beklediği bildirildi.

Süddeutsche Zeitung'un (SZ) haberinde, federal hükümet tarafından Çarşamba günü açıklanması beklenen ekonomik tahminlere yer verildi. Söz konusu tahminlere göre, Alman ekonomisinin 2020 yılında yüzde 6,3 oranında küçülmesi bekleniyor.

Ekonominin 2021 yılında yeniden büyümeye başlayacağı tahmin ediliyor. Ancak tahminlere göre, kayıpların tamamıyla telafi edilebilmesi söz konusu olmayacak.

Ekonomik küçülmenin dip noktasına ise halihazırda ulaşılmış durumda olduğu düşünülüyor. SZ'nin haberine göre, raporu hazırlayan uzmanlar, ekonomik büyümenin Mayıs ayında düşük seviyede istikrara kavuşacağını ve yılın ikinci yarısında gözle görülür biçimde yükselişe geçeceğini öngörüyor.

3 MİLYON KİŞİ İÇİN İŞSİZLİK TEHLİKESİ

Almanya‘nın yürürlüğe soktuğu dev ekonomik kurtarma paketine rağmen, çok sayıda şirketin iflas etmesi ve üç milyon kişinin işsiz kalması bekleniyor.

Vergi gelirleri de ciddi biçimde düşecek. Hükümet, coronavirüs nedeniyle vergilerden elde edilen gelirin 82 milyar euro azalacağını tahmin ediyor. Bunun paralelinde Alman devleti, 356 milyar euroyu bulabilecek bir yeni borç yükünün altına girecek.

‘KİŞİ BAŞI 3 BİN 500 EUROYA MAL OLABİLİR’

Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) ise, coronavirüs krizi nedeniyle Almanların kayda değer oranda refah kaybına uğramasını beklediklerini açıkladı.

Bild gazetesine açıklamalarda bulunan Kiel merkezli IfW'nin Başkanı Gabriel Felbermayr, Alman hükümetinin ekonomik öngörüleri gerçekleştiği takdirde, bunun "çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere tüm Almanlara kişi başı 2 bin 600 euroya mal olacağını" söyledi. Felbermayr, durumun beklenenden daha kötü olması halinde bu rakamın 3 bin 500 euroya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.

IfW Başkanı, hükümetin beklediği yüzde 6,3'lük küçülmenin aksine, enfeksiyon oranları arttığı ve yeni sosyal kısıtlamalara gidildiği takdirde ekonomik daralmanın yüzde 10'un üzerine çıkabileceği uyarısında bulundu.

Son haftalarda kamu sağlığını korumak amacıyla alınan önlemlerin "abartıldığını" kaydeden Felbermayr, "Krizin ekonomik boyutunu daha fazla ciddiye almak zorundayız" diye konuştu.

KAYNAK: Deutsche Welle Türkçe