CiddiGazete- Altın fiyatlarındaki yükseliş trendi, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin yatırımcılara merkez bankasının artan fiyat baskılarını nasıl yöneteceği konusunda netlik sunmayan açıklamaları nedeniyle kesintiye uğradı.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, fiyat artışlarının azalacağını ve işgücü piyasasının gelecek yıl canlı olacağını söyledi ancak politika sıkılaştırılmasının hızına ilişkin tercihi konusunda yorum yapmadı.

Bu yorum, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin faiz konusunda harekete geçmek için halen çok erken olduğunu söylerken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın merkez bankasının daha şahin bir tutum takınmasını istemesinden sonra geldi.

Altın fiyatları, ABD’de tüketici fiyatları endeksinin 1990’dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmesi ve bunun da enflasyonun kontrolden çıkabileceği endişelerini güçlendirmesinin ardından, geçen hafta uzun süredir sürdürdüğü aşağı trendi kırmıştı.

‘ALTIN BEKLE-GÖR MODUNA’

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Altın fiyatlarının, bir dizi para politikası kararının merkez bankalarının enflasyon ile nasıl mücadele edeceklerine ilişkin farklı bir fikri işaret etmesinin ardından yeni bir katalizöre ihtiyacı var. Altın Fed konusunda bekle-gör moduna sıkışmış durumda ve bu durum yıl sonuna kadar devam edebilir” dedi.

Spot altın yüzde 0,2 yükselerek ons başına 1.862,76 dolara çıktı ve bu hafta fazla bir değişiklik göstermedi.

Gümüş yüzde 0,4 yükselerek haftalık kaybını yüzde 1,6’ya düşürürdü. Paladyum yüzde 0,4 yükseldi ve üst üste üçüncü haftayı kazançla geçmeye yöneldi. Platin ise yüzde 1 yükseldi ve haftayı kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

KAYNAK: BLOOMBERGHT