CiddiGazete- Gümüş fiyatları, küresel ekonomiyi coronavirüs salgınının etkilerinden kurtarmak için daha fazla teşvik uygulamasına gidileceği beklentileri ile yaklaşık yedi yılın zirvesine çıkarken, altın rekor seviyeye doğru tırmanışını devam ettirdi.

Yatırımcılar, coronavirüs vaka sayısındaki sert yükselişten dolayı artan güvenli liman alımları, yavaşlayan büyüme, zayıflayan dolar ve ABD'de negatif faizler sebebiyle bu metallere yöneliyor. Hükümetler ve merkez bankalarından gelen yüklü miktardaki teşvikler de fiyatları destekledi. Avrupa Birliği (AB) liderlerinin 7850 milyar dolarlık dev kurtarma paketini onaylamasının ardından dikkatler ABD ekonomisine destek için yeni bir teşvik paketine ilişkin görüşmelere çevrildi.

Spot gümüş yüzde 7.2 yükselişle ons başına 22.8366 dolara kadar çıkarak 2013'ten beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 11:54'te 22.3686 dolara geldi. Vadeli gümüş kontratları Comex piyasasında yüzde 7.6 kadar yükseldi.

Gümüşte görülen sert yükseliş ayrıca arza ilişkin endişeler ve sanayi talebinde artış olacağına ilişkin iyimserlikten de destek buluyor. Gümüş destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıklar rekor seviyeye ulaşırken, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar Salı günü Haziran ortasından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi ve bu varlıklar da tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, hazırladığı notta, “Altın gibi gümüş de bu yıl güvenli liman alımlarından ve ABD'de düşen uzun vadeli reel faizlerden faydalandı. Gümüşte bir süredir devam eden ralli, özellikle talep umutlarının ve arz endişelerinin diğer faktörlere eklendiği dönemde sürebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 1.3 yükselişle ons başına 1,865.81 dolara kadar çıkarak Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve aynı yıl 1,921.17 dolar ile gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Mart ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Çinli altın ve gümüş hisse senetleri değer kazandı ve China Silver Group Ltd. Hong Kong'da yüzde 30'dan fazla yükseldi.

Citigroup Inc. emtia araştırma küresel başkanı Ed Morse, Çarşamba günü Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Gümüş, diğer değerli metalleri yukarı iten bir dizi faktöre ek olarak, güneş enerjisi hücreleri gibi sanayi uygulamalarında kullanılmasından dolayı kazancını sürdürmeli" dedi.

Citi daha önceki değerlendirmesinde, gümüşün refah koruma isteğinin yüksek ve ekonomik faaliyetin iyileşmekte olduğu dönemlerde çok güçlü performans eğilimi gösterdiğini kaydetti. Gümüş Enstitüsü bu ayın başlarında, 2020 yılında Kovid-19'dan kaynaklanan aksaklıklardan dolayı maden üretiminde yüzde 7'lik düşüş olacağı tahmininde bulundu.

HSBC Securities (USA) Inc. baş değerli metaller analisti James Steel, hazırladığı notta, "Gümüş güçlü bir yükseliş gerçekleştiriyor ve muhtemelen güçlü kalacak. Altındaki ralliye tam katılamamış olan bazı yatırımcılar gümüşü cazip bulabilir. Bunun gerçekleşmekte olduğunu ve gümüşün yüksek fiyatlarını sürdürebileceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

KAYNAK: Bloomberght