CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gerçekleştirdiği ziyaretin dönüşünde, uçakta gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplarken, "Bir gündem var mı, yıl ortasında asgari ücretle ilgili yeni bir gelişme, bir zam olur mu" sorusuna, "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır" cevabını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından iktidar cephesinin zam hazırlıklarını hızlandırdığı iddia edildi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, nisan ayında hem işçi hem de işveren tarafı ile görüşmeler yapılacak ve haziran ayında ara zam uygulamaya konulacak. Yapılacak ara zam için açlık sınırı ve enflasyon rakamlarının baz alınması gündemde. Kulislerde 850 TL tutarındaki ilave zamla asgari ücretin 5 bin 100 TL’ye yükseltilmesi konuşuluyor.

BAKAN İTİRAZ ETMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 22 Mart’ta Gaziantep Şehitkamil Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı” tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, asgari ücrete ara zam yapılabileceğine dair açıklamalara, “Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum” sözleriyle itiraz etmişti.

Bakan Bilgin, Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa asgari ücreti yüzde 50'nin üzerinde artırdıklarını hatırlatarak, "Arkasından da enflasyon farkını, kamu çalışanlarına aktardık. Türkiye sosyal devlet olmanın gereğini her alanda yerine getirdi. Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptığımız artış çok önemlidir. Bu üretim sürecinde işçi ve işverenin birlikte sorumluluk almasının da, aldığının da bir gereğini ortaya koymaktadır. Yani işveren de asgari ücretin dışında diğer ücret türlerini de kendiliğinden kademelendirmiştir. Daha üst ücret alanları da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemiştir" diye konuşmuştu.