CiddiGazete- Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ankara NTV İstibarat Şefi Ahmet Ergen'in ekonomik gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı.

Bakan Elvan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Merkez Bankası başkanımız geçen cuma 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. TCMB'nin temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor.

Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işlemi Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir, burada MB'nin muhabir bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz.

Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok.

Hazine ile TCMB arasında 2017 yılında bir protokol imzalandı. Bu protokol yasaldır.

Hazine'ye TL'nin istikrarı konusunda yetki verilmiştir.

İşlemler Hazine hesapları üzerinden MB tarafından yapıldı ve elektronik platformlarda gerçekleştirildi.

Platformlarda işlem yapan taraflar birbirini bilmiyor.

Merkez Bankası bilançosunda bu hareketler görülebilir.

Dünyada da buna benzer işlemler yapan ülkeler var.

Yöntem eleştirilebilir ama yolsuzluk var denilemez.

Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankasıdır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.

Verileri açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesindedir. Ancak ben bu verilerin yayımlanmasında fayda görüyorum, tabii ki takdir Merkez Bankası'nın.

Kasım ayından bu yana döviz satım işlemleri gerçekleştirilmedi.

Kesinlikle bir yolsuzluk söz konusu değil.

EKONOMİDE BÜYÜME HEDEFLERİ

Rakamdan daha çok sağlıklı-sürdürülebilir olması önemli. 2021 ilk çeyrekte yüzde 5 civarı bir büyüme bekliyoruz. İkinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli büyüme görürüz.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Enflasyonun yüksek olduğu yerde sağlıklı büyüme olmaz. Yüksek enflasyon düşük gelir grubunu olumsuz etkiliyor. Belirsizliği azaltmanın yolu fiyat istikrarından geçiyor. Enflasyonla mücadelede mali politikalar da desteklenmeli. Kısa vadeli kazanım uğruna uzun vadeden vazgeçmeyeceğiz.

2021 BÜTÇE AÇIĞI HEDEFİ

Pandemi nedeniyle bütçede olmamasına rağmen 46,5 milyar liralık ilave tedbir söz konusu. Harcamalara rağmen bütçe açığı hedefini yüzde 3,5'e çektik.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE SON DURUM

Takipteki alacak tutarı 150 milyar TL, oranı yüzde 4. 150 milyar TL alacağa 115 milyar TL karşılık ayrıldı. Yakın izlemede 350 milyar TL var, karşılık oranı yüzde 16. Bankalar yakın izlemedeki borcun yüzde 20'sini riskli görüyor. Ekonomik reform programının yüzde 77'si bu yıl yapılacak.”