CiddiGazete- Kamu bankalarının ardından özel bankaların bir bölümü gerçekten vatandaşa destek olacak kararlar açıklarken bir bölümü ne yazık ki ‘mış’ gibi yaptı. Bu bankalar 2-3 aylık kredi taksit ötelemeyi, EFT ücretini geçici kaldırmayı ve ATM’den para çekme limiti arttırmayı vatandaşa destek gibi sundu.

Hürriyet’ten Sefer Levent, “Gün fırsatçılık değil fedakarlık günü’ başlıklı yazısında özel bankaların coronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla aldıkları göstermelik tedbirlere değindi.

Levent yazısında şu ifadelere yer verdi:

Malum zor günlerden geçiyoruz. Üstelik ne kadar sürecek, ne zaman bitecek bilmiyoruz. Koronavirüs hayatın her alanını etkilemiş durumda. Eğitim uzaktan yapılıyor, işler büyük oranda eve taşınmış durumda. Bilinçli vatandaşlar evlerinden dışarıya adım atmıyor. İşte böylesine bir ortamda günlük hayatın zorluklarının ekonomiye yansımaması için büyük bir çaba var. Ekonominin çarkları dönmeye devam etsin, bugün aksaklıklar yaşansa da kimse işini kaybetmesin, virüs sonrasında kaldığımız yerden devam edelim diye hükümet karar üzerine karar açıklıyor. İşveren ve çalışanın bu dönemi en az hasarla atlatması için toplumun büyük bölümü de elini taşın altına koymuş durumda. Kimi kira almıyor, kimi alacağından vazgeçiyor. Çünkü bu dönemde hem şirketlerin hem de bireylerin yani vatandaşların ödeme dengesini sürdürmesi kritik önemde.

KAMU BANKALARI ÖNCÜ

İşte böylesine kritik günlerde Ziraat Bankası liderliğindeki kamu bankaları oldukça cesur bir adım attı ve kredi ödemelerini kolaylaştırdı. 6 aya kadar ödemesiz dönemden tutun da 12 aya kadar ilave vade verip hem bireysel hem de ticari müşterilerine ‘bu dönemde bir de kredi ödemeni kafana takma’ dedi. Sadece bununla da kalmadı kamu bankaları. Maaş müşterilerine 3 aylık maaş kadar kredi, çek ödemelerinde kolaylık, kredi kartlarında limit artışı gibi imkanlar da sundu.Ekonomi yönetimi kamu bankalarının attığı bu adımlara vurgu yapıp özel bankaları da destek vermeye davet etti. Özel bankalarda ilk cesur adım İş Bankası’ndan geldi. Sonrasında diğerleri de peş peşe ‘destek’ kararlarını açıkladı.

‘MIŞ’ GİBİ YAPANLAR VAR

Özel bankaların bir bölümü gerçekten vatandaşa destek olacak kararlar açıklarken bir bölümü ne yazık ki ‘miş’ gibi yaptı. Bu bankalar 2-3 aylık kredi taksit ötelemeyi, EFT ücretini geçici kaldırmayı ve ATM’den para çekme limiti artırmayı vatandaşa destek gibi sundu. Bana ulaşan şikayetlerden anlaşılıyor ki 2-3 aylık taksit erteleme için bile bin dereden su getiren, müşteriye ekstra faiz, masraf çıkaran bazı özel bankalar var. ‘Mış’ gibi yapan bankalar ‘kâr’ kaygılarını bir tarafa bırakıp iş yerini açamayan, evden dışarıya çıkamayan müşterilerine keşke daha fazla destek olabilseydi. Bu dönemde çarklarının dönmeye devam etmesi için ekonominin tüm aktörlerinin elini taşın altına sokması şart.

Gün fırsatçılık değil fedakârlık günü...

TAKSİT ERTELEMENİN BEDELİ

Hazır bu hafta korona-banka konusuna girmişken bir okurumdan gelen e-postadaki bilgileri paylaşayım. Bu okurumun bir bankaya 46 ay taksitli aylık 410 TL ödemeli kredisi varmış. Yani toplamda 18 bin 860 TL ödeyecek. Korona desteği vereceğini açıklayan bu bankadan taksitini 3 ay ertelemesini istemiş. Aylık taksitinin 436 TL’ye çıkacağını öğrenmiş. Yani toplam ödeyeceği para 20 bin 56 TL’ye çıkmış. Aynı bankadan destek vaatleri arasında yer alan vadeyi 6 ay daha uzatmasını talep etmiş. Bu kez taksitleri 400 TL’ye düşmüş ama taksit sayısı 52’ye çıkmış. Yani toplam ödeyeceği para ise 20 bin 800 liraya yükselmiş. Yani, yaklaşık 4 yıllık vadesi kalan bir kredinin taksitini 3 ay öteleminin bedeli yüzde 7 faiz... Vadeyi 6 ay uzatmanın bedeli ise bunun üzerine bir yüzde 4 daha faiz...

Özetle, Bankalar bu taksit öteleme, vade uzatma işini bedava yapmıyor. Makul faizler kabulümüz de... Anlaşılan bazı bankalar buradan da ekstra kâr elde etme sevdasında. Herkes hesabını buna göre yapsın...