CiddiGazete- Türkiye'de market fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Rekor üstüne rekor kıran temel gıda maddelerinde bu kez ayçiçeği yağı gündeme geldi.

Yükselen enflasyon karşısında alım gücü giderek düşen vatandaş geçinmekte artık güçlük çekiyor. Bir zamanlar tarım ülkesi olan Türkiye'nin artık ihtiyacını üretim yerine ithalat ile karşılıyor olması fiyatların katlanarak artmasına neden oluyor.

2019'da 27 TL'den satılan 5 litrelik ayçiçek yağı 2020 yılının başında 30-35 TL bandında reyonlarda yer buluyordu. Mayıs ayında 50 TL’yi bulan sıvı yağ 2020 yılının son ayına gelindiğinde 85 TL’ye dayandı.

Piyasanın kalite olarak en ucuz yağı olarak bilinen markası 2019 yılında 1 litrelik ayçiçek yağı 5.99'a satıyordu. Bugün itibariyle litresi aynı markanın aynı boyuttaki sıvı yağı 19,75 TL'den satılır oldu. Aynı markanın 2 litresi ise 34,85 TL'den satılıyor. Pet şişede 5 litrelik ayçiçek yağı ise 85 TL'den raflarda yer buluyor. Kasım ayında ise 5 litrelik ayçiçek yağı 70 TL'den satılıyordu. Yapılan hesaplamalara göre ayçiçek yağı 2019 yılından bu yana 58 TL artarak yüzde 200'den fazla zamlandı. Adeta altınla yarışan ayçiçek yağı bu senenin en çok zamlanan ürünlerinin başında yer aldı.

YERLİ ÜRETİM YETERSİZ KALDI

Ayçiçeği üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen Türkiye, yıllık 3 milyon ton ayçiçeği ihtiyacının 1.8 milyon tonunu yerli üretim yetersiz kaldığı için ithalat ile karşılıyor.

Türkiye, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkelerinden sonra en büyük ayçiçek yağı ithalatçısı olarak zirveye oynuyor. Türkiye ayçiçeği yağı ithalatının yaklaşık yarısını Ukrayna’dan, diğer bölümün büyük bir kısmını ise Rusya, Arjantin, Romanya ve Bulgaristan’dan yapıyor.

2020 yılının başından bu yana doların TL karşısında yüzde 30'dan fazla artması, Ukrayna'dan beklenen sevkiyatların gecikmesi yağ fiyatlarının tırmanmasına neden oluyor.