CİDDİGAZETE

Çayın paketine son iki ayda yüzde 30 zam yapan Çay-Kur, geçen yıl 657 milyon TL zarar açıklamıştı. Yılda kişi başına 3.5 kilogram çay içilen Türkiye'de Çay-Kur'un nasıl zarar ettiği anlaşılamazken, Çay-Kur Genel Müdür vekili Yusuf Ziya Alim, Bloomberg HT kanalında açıklamalarda bulundu.

Alim, bilanço zararlarının genellikle banka kredilerinden kaynaklı olduğunu söylerken, kredi faizlerinin düşmesi dolayısıyla borçların yapılandırılacağını da aktardı. Genel Müdür vekili, “Kredilerde faiz oranları da daha düne kadar yüzde 30-34 civarlarındaydı. Yüzde 25'lerin çok üzerindeydi. Ancak şimdi yüzde 17,45'lere kadar düştü. Daha da düşeceği söyleniyor. Zaten bizim tüm bilanço tablolarındaki zararımız genelde banka kredilerinden kaynaklı. Onun haricinde tamamen tasarruf tedbirleri içerisinde faaliyetlerimize devam ediyoruz” diye konuştu.

‘YİNE MALİYETİN ALTINDA’

Yusuf Ziya Alim, son iki ayda yüzde 30 zam yapılan kuru çay fiyatına daha fazla zam yapılmayacağını söyledi. Alim, “Kurumun da belli bir maliyet yükü vardı. Tüketiciye de maliyetlerin tamamının yansıtılmaması adına yüzde 30'luk zammı ikiye böldük. Yüzde 15'lik ilk zammı 2 ay önce yaptık, 15'ini de şimdi yaptık. Sonuçta başka ürünlerle karşılaştırıldığında yüzde 30 zam yine de maliyetlerin altında kalıyor” dedi.

2017 yılında 267.6 milyon lira zarar açıklayan Çay-Kur, 2018 yılında 42 milyon lira kar beklentisine karşın, 657 milyon 86 bin lira net zarar açıklamıştı.

KİŞİ BAŞI ÇAY TÜKETİMİNDE LİDER TÜRKİYE

Çin'de, Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı "Dünya Çay Raporu" sonuçlarına göre, en çok çay içen ülkeler belirlendi. Rapora göre, dünyada çay üretiminin arttığı, 4,52 milyon hektara ulaştığı belirtildi. Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimin 0,75 kilogram olduğu belirtildi.

Yıllık kişi başı tüketimde, Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor. Türkiye'yi 2,44 kilogram ile Afganistan, 2,19 kilogramla Libya, 1,8 kilogram Katar ve 1,7 kilogram ile İngiltere izliyor.