CİDDİGAZETE

Ons altın fiyatı güne yüzde 0,8’lik düşüşle 1489 dolardan başladı. Analistlere göre küresel tahvil piyasasındaki satışlar değerli metallere baskı yaptı. ABD-Çin ticaret geriliminin azalmasının da ‘güvenli liman’ alımlarının azalmasında etkili olduğu belirtildi.

Ancak altında son dört gündür devam eden düşüşe rağmen Citigroup Inc., hazırladığı notta, önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde muhtemelen altının ons başına 2000 dolar seviyesini aşabileceğini ve yeni çevrimsel zirveler yapabileceğini belirtti.

Banka, “Düşük ya da daha uzun bir süre için daha düşük nominal ve reel faizler, ABD-Çin ticaret savaşının da desteği ile artan küresel resesyon riskleri ve derinleşen jeopolitik anlaşmazlıklar bir araya gelerek hep birlikte yukarı yönlü altın ortamını destekliyor” dedi.

Citigroup, “Altın piyasalarının, ABD iş çevriminin seçim belirsizliği ile birlikte daha yavaş büyümeye/resesyona dönmesinin etkisiyle, 2011-2013 nominal fiyat zirvelerini yeniden test edebileceği ve 2021/22 döneminde 1,800-2000 dolara doğru yükselebileceği konusunda artan bir olasılık olduğunu düşünmenin makul olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Banka bu ayın başında 0-3 ay ve 6-12 aylık nokta fiyat hedeflerini ons başına 1,575 dolar ve 1,700 dolara revize etmişti.

‘PARA ARZINDA AŞIRI ARTIŞ VAR’

Uluslararası piyasalarda ‘yatırım gurusu’ olarak adlandırılan Mobius Capital kurucusu Mark Mobius da dün yaptığı açıklamada, yatırımcıların portföyünde altın bulundurması gerektiğini söylemişti. CNBC’ye konuşan Mobius “Para arzında aşırı artış nedeniyle bana göre gidilecek yer altın” demişti.

Ons altın fiyatları 2011 yılında 1921 dolarla tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü.

Kaynak: Gazete Duvar