CiddiGazete- Uzun süredir 13,60 civarında yatay seyreden dolar/TL, Ukrayna krizinin etkisiyle hareketlendi.

Güne 13,64 seviyelerinde başlayan dolar/TL sabah saatlerinde 13,80'i gördükten sonra 13,70'e çekilmişti ancak öğleden sonra kurda 13,90. seviyesi görüldü.

Güne 15,43 seviyelerinden başlayan Euro/TL'de de 15,78 seviyesi görüldü.

Kur korumalı mevduat uygulaması ve Merkez Bankası'nın müdahaleleri, döviz kurlarının bir süredir istikrar kazanmasını beraberinde getirmişti.

Hem dolar cinsi ons altın fiyatının hem de dolar/TL'nin yükselmesi üzerine gram altın fiyatında bugün 846 TL seviyesi görüldü. Bu seviye, 20 Aralık’ta 1000 TL'ye yaklaşan zirve sonrasındaki en yüksek seviye oldu.

Türkiye’nin kredi risk priminde de (CDS) bugün 543 seviyesi görüldü.

BORSADA SERT KAYIP

Borsa İstanbul'da BIST100 endeksi güne yüzde 2,11 oranında ve 43,06 puanlık düşüşle 1.995 puandan başladı.

BIST turizm hisselerinde günlük düşüş yüzde 8'e yaklaştı.

BIST 100 daha sonra kayıplarının önemli kısmını geri aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ve Rus ordusunun Ukrayna'ya girmesi, küresel piyasaları sarsmıştı.

NATO ülkeleri Moskova'ya karşı sert ekonomik yaptırımları duyurmaya hazırlanırken Rusya ve Ukrayna ile yakın ekonomik ilişkileri olan Türkiye’nin de krizden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

REZERV TAKİP EDİLİYOR

Piyasalarda dövizde görülen görece istikrarlı seyrin devam edip etmeyeceğini anlamak için TCMB’nin rezerv verileri de yakından takip ediliyor.

Verilere göre TCMB'nin Aralık ayındaki doğrudan döviz müdahaleleri ve BOTAŞ başta olmak üzere kamu iktisadi teşebbüslerine döviz satışları ile Ocak ayında yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesine inen net uluslararası rezervleri, yabancı ülkelerden swap hatlarının devreye girmesi ve döviz kazandırıcı önlemlerin ardından toparlanmaya başladı.

Ancak TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar eksi 60 milyar dolardan eksi 48 milyar dolara gelse de belirgin negatif seyrini sürdürüyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS’leri dün günü 539/546 baz puandan tamamladı. CDS’ler 20 Aralık’ta 613 bp ile Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra kısmen geriledi.