CiddiGazete- Türkiye'de ekonomik kriz derinleşerek devam ederken, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları da tartışma konusu olmaya sürdürüyor.

TÜİK'in açıkladığı yüzde 21'lik enflasyon rakamı asgari ücreti de belirlemiş, bu nedenle kurum eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

Öte yandan bağımsız enflasyon ölçümü yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyon oranını yüzde 58 olarak açıklamıştı.

TÜİK Başkanı Erdal Dinçer de halkın enflasyonunu açıklayan ENAG'ı yanlış veri açıklamakla itham etmiş ve ENAG ile bir araya gelineceğini söylemişti.

GERİ ADIM ATMIYOR

Dinçer'in açıklamaları sonrası ENAG, bugün sosyal medya hesabından bir dizi paylaşımda bulundu.

Açıkladığı yüzde 58'lik enflasyon oranının arkasında duran ENAG, 7,7 milyon veriyle enflasyonu saptadıklarını açıkladı.

"DAVET BEKLİYORUZ"

Paylaşımlarda ayrıca TÜİK Başkanı'nın bir araya gelinecek sözlerine karşılık olarak ''Veri sağlığının her alanda ekonomik değerleri temsil etmesi ve diğer benzer konularda kamuoyunu aydınlatmak/bilgilendirmek için TÜİK’den gelecek daveti sabırsızlıkla beklediğimizi bildirmek istiyoruz" denildi.

ENAG tarafından yapılan paylaşımlar şöyle:

1. Enflasyon reel alım gücünden gelir dağılımına kadar tüm ekonomik değişkenleri etkilemekte, onlardan etkilenmektedir.

2. Ekonomik büyüme hesabında da önemli bir role sahiptir.

3. Enflasyon bu nedenlerden dolayı sağlıklı bir şekilde elde edilmelidir.

4. ENAGrup, Harvard Üniversitesi’ndeki benzer bir grup olan (https://pricestats.com) ile aynı metodolojiyi kullanarak ülkemizin fiyat verilerini elde etmekte ve enflasyonu hesaplamaktadır.

5. Aylık 7.7 milyon veri ile enflasyonu hesaplayarak sizlere her ayın başında sunmaktadır.

7. ENAGrup bu görevini büyük bir titizlikle yerine getirmeye ve sizleri fiyat gelişmeleri konusunda aydınlatmaya devam etmektedir.

8. Grubumuz ekonomide denge-denetim amacıyla bilgi akışının devam etmesi gereğine de ayrıca inanmaktadır.

9. Veri sağlığının her alanda ekonomik değerleri temsil etmesi ve diğer benzer konularda kamuoyunu aydınlatmak/bilgilendirmek için TÜİK'den gelecek daveti sabırsızlıkla beklediğimizi bildirmek istiyoruz.