CiddiGazete- Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünden Prof. Dr. Kamil Yılmaz, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminin gelecek bir-iki yıl içinde bile sürdürülmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek "Her ay devlet kasasından bir 18 Mart Köprüsü yapacak kaynak KKM mevduat sahiplerine aktarılacak" dedi.

Ultra gevşek para politikasının uygulanmasına devam edilmesi durumunda yıl sonunda dolar/TL kurunun Aralık 2021'de gördüğü en yüksek seviye olan 18'in de üzerine çıkabileceği konusunda uyaran Prof. Dr. Kamil Yılmaz, tedirgin eden bir tablo çizdi.

Yılmaz, "Tüketici enflasyonu yüzde 55’e dayandı. Üretici enflasyonu üç haneyi aştı. Enflasyonla ilgili öngörünüz ne?" sorusuna şu cevabı verdi:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hızlı bir şekilde çözümlenmeyecek gibi gözüküyor. Yıl sonu tüketici enflasyonunun yüzde 60'ın biraz üzerinde gerçekleşmesini bekliyorum. Savaşın yılın büyük bir kısmında devam etmesi durumunda hem emtia hem de döviz piyasalarının durulmasını beklemiyorum. Bu durumda KKM kalkanının yetersiz kalmasını ve TL'den kaçışın devam etmesini beklerim. Bir de buna maaş ve ücret zamlarının altı ayda bir yapılmasını eklediğimizde yıl sonu TÜFE enflasyonunun üç haneli rakamlara yaklaşma ihtimali oldukça artıyor.

Kaynak: Cumhuriyet