CiddiGazete- Dünden beri dayandığı 9 TL seviyesinin altında işlem gören euro, bugün 9 TL’yi gördü. Euro, serbest piyasada ise bu seviyenin üzerine işlem görüyor.

Ağustos başından beri yükselişe geçen döviz kurlarındaki yukarı yönlü çizgi sürüyor. Hemen her gün rekor kıran doların ardından euro da bugün 9 TL seviyesini gördü

Haziran ve Temmuz aylarını yatay seyirde geçiren Dolar/TL kuru, 6 Ağustos’ta tarihi zirve olan 7,25’i aşarak neredeyse her hafta yeni bir zirve gördükten sonra 10 Eylül’den beri her iş günü yeni rekor kırdı ve bugün 7,68’i aştı.

Türk lirasının ABD doları karşısında yılbaşından bu yana uğradığı değer kaybı ise yüzde 28’i aştı.

Yalnız Amerikan para birimi değil, euro da artışını sürdürüyor. Euro'nun bugün bankalar arası piyasada işlem gördüğü seviye 9 TL’yi buldu. Euro, serbest piyasada ise 9 TL’nin üzerinde fiyatlarla işlem görüyor. Euro'da saat 14.00’daki seviye ise 8,99 TL’nin üzerinde.

Geçtiğimiz Ekim ayında yüzde 24 olan "politika faizi" olarak bilinen repo ihale faizini kademeli olarak indirmeye başlayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2020 yılının Mayıs ayında, politika faizini yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e çektikten sonra Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında faizi sabit tuttu.

Yarın yapılacak PPK toplantısı öncesinde USD/TRY karşısındaki rekor ataklar devam ederken merkezin faizlerde değişikliğe gitmesi ise beklenmiyor. Sürpriz bir faiz artışı durumunda oran kurdaki hareket için önemli ve 100 - 200 bp aralığındaki bir oranın kurda sınırlı etki yaratması bekleniyor. Geri çekilmelerde ise 21 günlük hareketli ortalama bölgesi olan 7,51 en yakın destek olarak izleniyor.