CiddiGazete- Altın fiyatları, Fed'in hisse senedi ve varlık fiyatlarının coronavirüsten dolayı ciddi darbe alabileceğini kaydetmesi ve ekonomik toparlanma sürecinin gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceği uyarısının ardından 7 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Palladyum 20 dakikada 100 doların üzerinde değer kazandı.

Bloomberg HT’nin haberine göre, ABD merkez bankası Fed, Cuma günkü yılda iki kez yayımladığı finansal istikrar raporunda, ticari gayrimenkulün sağlık krizinin derinleşmesi durumunda en fazla darbe alan sektörlerden biri olabileceğini kaydetti.

Diğer taraftan, Fed Başkanı Jerome Powell, CBS'e verdiği mülakatta, ABD ekonomisinin tam toparlanmasının 2021 yılının sonuna uzayabileceğini ve bunun da aşının bulunmasına bağlı olduğunu söyledi.

Altın fiyatları bu yıl, virüsün yayılmasının ekonomik büyümeyi durdurması, piyasaları sarsması ve hükümet ve merkez bankalarının daha önce görülmemiş büyüklükte teşvik programlarını uygulamaya koymaya yöneltmesinin ardından yüzde 16 yükseldi. Altını daha da destekleyen diğer unsurlar ise Fed'in gösterge faizi sıfır seviyesinin altına indirebileceği spekülasyonu ve altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının rekor seviyelere ulaşmasıydı.

Spot altın yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,763.70 dolar ile Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Singapur saati ile 11:06'da 1,760.85 dolara geldi.

MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Finans piyasaları en iyi şöyle tanımlanabilir; ekonomik teşviklerin hızlı toparlanmaya yol açması ile birlikte en iyi durum senaryosunu satın alıyor" dedi ve "Ancak gerçek muhtemelen oldukça farklı ve toparlanma muhtemelen iyimserlerin düşündüğünden daha fazla problemli olacak gibi. Altın para arzındaki devasa artıştan faydalanmaya hazırlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altının Pazartesi günkü çıkışı, Cuma günü açıklanan verilerin virüs dolayısıyla kapanmaların dünyanın en büyük ekonomisi ABD'yi ciddi olarak vurduğunun altını çizmesinin ardından geldi. ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi Nisan ayında rekor düşüşler gösterdi. Powell ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak.

Aralarında Powell'ın da olduğu Fed yetkilileri istikrarlı bir şekilde negatif faiz politikası aleyhine konuşuyor ve Başkan Powell Pazar günü, bunun ABD için uygun ya da faydalı bir politika olmadığını söyleyerek mevcut duruşunu korudu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 4 kadar yükseldi ve platin yüzde 3 değer kazandı.

Paladyum ise yüzde 8.3 yükselerek 25 Mart'tan beri en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra yüzde 3.9 yukarıda ons başına 1,955.85 dolar seviyesindeydi. Bu sert yükseliş, MMC Norilsk Nickel PJSC'nin geçen hafta talebin bu yıl yüzde 16 ile yaklaşık 20 yılın en büyük düşüşünü gösterebileceğini kaydetmesinin ardından geldi. Bu metal, platin ile birlikte Güney Afrika'da madenlerde üretimin kısılmasından destek buldu.