CiddiGazete- Salgından en çok etkilenen sektörlerden olan restoran ve kafeler, 1 Temmuz’da normal çalışma dönemine geçerken bu kez de eleman bulmakta sorun yaşıyor. Daha önce 2 milyon kişinin çalıştığı sektörde, 300 bin eleman ihtiyacı var.

Happy Moon's Grup Başkanı Hüseyin Aymutlu, sektörün kısa çalışma ödeneğinden yararlandığını ve pek çok çalışanın memleketine gittiğini belirterek, "Şu anda restoran, kafe ve büfeler açılsa da bir belirsizlik var. Bu nedenle memlekete gidenler dönmek istemiyor. Farklı sektöre geçenler de oldu. Sektör olarak eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Her pozisyonda en az 300 bin kişiye ihtiyaç var" dedi.

GARSON BULANA PRİM VAR

Şu anda sektörde herkesin eleman aradığını dile getiren Aymutlu, şunları söyledi:

"Bizim 450 kişiye ihtiyacımız var. Eleman bulana prim veriyoruz. 'Arkadaşını getir, üç ay çalışsın, 1.500 TL verelim' diyoruz. En çok garson ve komiye ihtiyaç var. Yıllardır herkes memleketten İstanbul’a geliyor diyorduk. Şimdi gelenler memleketine dönüyor. Pandemiye 2.000 çalışanla girdik, 1.600'ü geri döndü, 400'ü bir yerlere gitti. Şu anda tekrar 400'ün 200'ünü yerine koyduk. 200 - 300'ü daha geri koymaya çalışıyoruz. Yeni açılacak şubelerimizle birlikte ihtiyacımız 400'ü geçiyor. Şu anda bütün enerjimizi eleman bulmaya ve yetiştirmeye harcıyoruz."

Happy Moon's, salgına karşın yatırımlarını sürdürüyor. Hüseyin Aymutlu, 2021 yılını 50 şubeyle kapatmayı hedeflediklerini aktararak, yenileme ve yeni restoran yatırımları ile son bir yılda 50 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını, bunun yaklaşık 20 milyon TL'sini ise geçen haftalarda açılışlarını tamamladıkları Bodrum şubeleri için gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Happy Moon's, İKON ve Bob's markalı şubelerini açtıklarını ifade eden Aymutlu, şunları söyledi:

"Bodrum Yalıkavak’ta ikinci İKON şubemizi açtık. Galataport’ta da üçüncü şubemizi açacağız. İlk şubemiz Akmerkez’de. 34 tane de Happy Moon’s şubemiz var. Bu yıl Bodrum’da üç şube açtık.

Ortalama 20 milyon TL'lik yatırım yaptık. Bu yatırımın neredeyse yarısını Yalıkavak Marina’da yer alan İKON markamız için harcadık. Bodrum’daki çalışan sayımız 160. Bodrum’un nüfusu giderek artıyor. Üç yıl önce 200 bindi. Bu yıl kışın 700 bine çıktı. Potansiyeli arttı.”

YURTDIŞINA İKİNCİ ŞUBE

Hüseyin Aymutlu, yurtdışı yatırımları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Bakü’de restoran açtık. Erbil'i de 4 ay sonra açacağız. Ondan sonra da Londra, Dubai ve Moskova planımız var. Şu anki gidişatta konuştuğumuz Dubai, İngiltere tekrar bir kısıtlamaya gitti, Moskova'da da aşılama oranı düşük. Hızlanırsa ona göre aksiyon alacağız."

Kaynak: Milliyet