Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önceki gün düzenlediği toplantıda, kıdem tazminatı reformunu gerçekleştireceklerini, bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre kıdem tazminatı fonu kurulacağını söyledi.

15 milyon çalışanla 2 milyon işvereni ilgilendiren sistemin detayları önümüzdeki aylarda belli olacak. En çok merak edilen konu birikmiş kıdem tazminatının fona devredilip edilmeyeceği.

MEVCUT KAZANIM NE OLACAK?

Posta’nın haberine göre, birikmiş kıdem tazminatlarının fona aktarılması konusunda daha önce öneriler gündeme gelmişti. Fakat, işveren kesimi kıdem tazminatının peşin ödenmesi anlamına gelen bu uygulamaya pek sıcak bakmamıştı.

Bir başka deyişle mevcut işçilerin birikmiş kıdem tazminatlarının, mevcut işlerinden ayrılıncaya kadar eski sistemde devam etmesi öngörülüyor. Ancak bu konu henüz net değil.

TAVAN VE TABANA ZAM

Kıdem tazminatının tavan tutarı memur maaş katsayısına, taban tutarı ise asgari ücret artışına endeksli. 1 Ocak itibarıyla taban tutar brüt asgari ücret olan 2558 liraya çıktı. Yani 2018’e göre 525 liralık artış oldu. Tavan tutar ise 5434 liradan 6017 liraya yükselmiş oldu. Brüt maaşınız 7 bin lira, 10 bin lira ya da 20 bin lira olsa dahi kıdem tazminatı hesabında her yıl için en fazla 6017 lira baz alınacak.