CiddiGazete- CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim nedeniyle uluslararası piyasada artan petrol fiyatlarının Türkiye’de yüksek akaryakıt zamlarına sebep olabileceğini vurgulayarak, “Akaryakıt ürünlerinde büyük bir zam olasılığı var. Zaten son iki aydır benzin ve motorine gelen zam yüzde 40’ı aştı. Döviz kurunun düşmesiyle oluşan farkı indirim olarak yansıtmayan iktidar, bunu ÖTV payını artırmak için kullanmıştı. Şimdi Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle yaşanacak artışı pompa fiyatına yansıtılmamalı, ÖTV’den karşılanmalı” dedi.

ENERJİ FİYATLARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin doğrudan uluslararası enerji fiyatlarını etkilemesi Türkiye’deki akaryakıt ürünlerinin fiyatlarına yansımaktadır. Kriz nedeniyle dünya petrol piyasalarına yön veren brent petrolün fiyatı neredeyse 100 dolara dayanmıştır. Brent petrolün fiyatının yaklaşık yüzde 10 oranında artması Türkiye’de akaryakıt ürünlerine pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde zam yapılması ihtimalini artırmaktadır. Uluslararası petrol fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra döviz kurundaki artış da akaryakıt ürünlerine yapılacak zammı daha da artırabilir.

‘POMPAYA YANSIMAMALI’

AK Parti iktidarı, enerji faturaları nedeniyle zaten büyük bir sıkıntı çeken vatandaşlarımıza gelmesi muhtemel büyük akaryakıt zammını yansıtmamalıdır. Elektrik faturalarının katlandığı, ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz faturalarının da yükseldiği bir dönemde akaryakıt ürünlerine yapılan zam vatandaşımı daha da mağdur edecektir.

Türkiye’de artan hayat pahalılığı nedeniyle raf fiyatları her gün değişirken; akaryakıt ürünlerine yüksek oranda zam yapılması başta ulaşım ve nakliye olmak üzere pek çok sektörün maliyetini artıracaktır. Maliyetin artması da Türkiye’de enflasyonun yükselmesine neden olacaktır.

'KUR İNDİRİMİ YAPILMADI'

Döviz kurunun düşmesinin ardından akaryakıt ürünlerinde beklenen indirimi yapmayan iktidar, dövizin düşmesiyle akaryakıttan alınan özel tüketim verginin (ÖTV) payını artırmayı tercih etmişti. Litre başına benzin, motorin ve LPG otogazdan alınan ÖTV payı artıran iktidar vaat ettiği indirimi yapmamıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim nedeniyle uluslararası piyasada yükselen petrol fiyatına bağlı olarak Türkiye’deki akaryakıt ürünlerine yapılacak zam pompa fiyatlarına yansıtılmamalı, doğrudan ÖTV’den karşılanmalıdır.

Döviz kurunun düşmesinin üzerinden iki ay geçmesine karşın akaryakıt ürünlerine zam üzerine zam yapılmıştır. Benzinin litre fiyatı 10 lira 97 kuruştan 15 lira 26 kuruşa çıkarak yüzde 40 artarken; motorinin litre fiyatı ise 10 lira 97 kuruştan 15 lira 61 kuruşa yükselerek yüzde 42 oranında zamlanmıştır. LGP otogazın litre fiyatı da 8 lira 23 kuruştan 9 lira 23 kuruşa çıkarak yüzde 18 oranında zamlanmıştır.”