CiddiGazete- Yüksek enflasyon çalışan kesimin alım gücünü önemli ölçüde azalttı. Çalışanlar bir yandan hükümetin asgari ücretle ilgili yeni bir karar almasını beklerken diğer yandan bu karardan bağımsız olarak iş dünyasının harekete geçmesini bekliyor.

Hükümet asgari ücret konusunda net bir açıklama yapmazken bazı firmalar çalışanlarına zam yapmak için harekete geçti.

Dünya gazetesinin haberine göre, açıklanan zam oranları yüzde 15 ile 30 arasında değişiyor. Bazı firmalar ücretlere seyyanen bin ile bin 500 TL arasında artışlar yaparken bazıları ise temmuz ayını ve olası asgari ücret kararını bekliyor. Ücret artışlarının yanı sıra yol, yemek ve bayram ikramiyeleri gibi yan ödemelerde de iyileştirmeler yapan firmalar da bulunuyor.

VERGİ DİLİMİ UYARISI

Dünya Gazetesi'nin sorularını cevaplayan, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, asgari ücretin vergiden muaf olduğuna dikkat çekerek, işverenin inisiyatifi ile yapılacak artışın vergi dilimine gireceğini söyledi. Buzbaş, “Firmalar bu desteği çalışanlarına verirken, devletin bundan vergi alması doğru değil. Çünkü adam yüzde 25 zam yapıyorsa zaten yüzde 10’nu vergiye gidecek. İşverenin yaptığı iyi niyetli destek motivasyonu yarı yarıya düşecek. Yani, çalışanın eline de bir şey geçmeyecek. Onun için yüzde 25 büyük gibi görünüyor ama hem vergisi hem de ücretindeki o artış nedeniyle vergi diliminin artmasına yol açacak. Pirince giderken bulgurdan olacaklar. Asgari ücretle endekslersek zaten hiçbir şey ifade etmez” dedi.

GIDA SEKTÖRÜ

Yüzde 90’lara varan enflasyonist ortamda ikinci zammın asgari ücrette endekslenmesini doğru bulmadığını belirten Buzbaş, “Asgari ücreti gündemden çıkaralım. Firmaların bu enflasyonist ortamda çalışanlarına muhakkak destek ve zam yapmaları lazım” diye konuştu. Her firmanın kendi kazancına göre, sürdürülebilir olması kaydıyla yüzde 20-50 gibi oranlarda zam yapabileceğini ifade eden Buzbaş, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası’na üye işverenlerin yüzde 60’nın zam yaptığını, bu oranın yüzde 72’yi bulmasını beklediğini sözlerine ekledi.

KİMYA SEKTÖRÜ

Kimya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 80’inin 1 Temmuz itibariyle çalışanlarına zam yapacağını söyleyen Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, “Firmalarımız yılbaşında yüzde 40 ila 50 oranında bir zam yapmıştı. Yeni süreçte de yüzde 35 civarında bir zam yapmaları bekleniyor” dedi.

'ASGARİ ÜCRET ZAMMI ERİDİ'

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de yılbaşında yapılan asgari ücret artışının ardından devam eden yüksek enflasyonun alınan zamları erittiğini belirterek, “Asgari ücretin yeniden revize edilmesi gerekiyor. Bu hükümet veya özel sektör olarak gerçekleştirilebilir. Şirketler kendi çalışanlarının enflasyon nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin devam etmemesi için ücret artışı yaparlar diye düşünüyorum” diye konuştu.

'İYİLEŞTİRME GEREKLİ'

Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Adana Sanayi Odası Başkanı (ADASO) olan Zeki Kıvanç, genel ekonomik koşullar nedeniyle maddi zorluk çeken çalışanlarının ücretlerinin iyileştirilmesi yolunda adım attıklarını belirterek, “Kıvanç Tekstil olarak çalışanların ücretlerinde bir iyileştirme yapılmasını gerekli görüyoruz. Ücretler, günün ekonomik koşulları karşısında iyileştirilecek” dedi.

GÖZLER HÜKÜMETTE

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, birlik başkanlarıyla bu konuyu görüştüklerini, birçok ihracatçı ve sanayicinin ücret ayarlaması yaptıklarını öğrendiklerini ifade etti. Eskinazi, birçok firmanın ise ücret artışı için hükümetin asgari ücrete yapacağı iyileştirme oranının netleşmesini beklediklerini ifade etti.

ÜCRET ARTIŞI YAPAN FİRMALAR

Bazı firmaların ücret zamları ile ilgili açıklamaları şöyle:

● ŞAKALAK TARIM MAKİNELERİ: Konya merkezli tarım makineleri üreticisi olan şirketin yönetimi temmuz öncesi tüm çalışanlarına zam yaptı. 300 personelin ücretine 1.000 ile 1.500 arasında artırdı.

● FAHRETTİN ERDİREN DİŞLİ SANAYİ: Konya OSB’de üretim faaliyetlerini sürdüren firma tüm çalışanlarına 1.000 TL zam yaptı. Hükümetin alacağı zam kararına göre artışına ekleme yapacak.

● ÜNVER GROUP: Bu dönemde 1 maaş teşvik primi ödedi. 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren beyaz yaka personele 13 maaş ödenmesi kararı aldı. Buna ek olarak çalışanların ücretlerine yüzde 15 zam yapacak.

● BARİDA MAKİNE: Temmuz ayı itibariyle ücretlerde yüzde 35 oranında artış yapacağını duyurdu.

● PANELSAN: Ücretlere ve yan ödemelere yüzde 25, yemek bedellerinde yüzde 25, bayram çeklerinde yüzde 33 artış açıkladı.

● KMC GROUP: 1 Temmuz’dan itibaren ücretlere yüzde 30 zam yapacak. Ayrıca Kurban Bayramı öncesinde her personele 10 bin lira ödeme yapacak.

● BARAN MOTOR BOBİNAJ: Çalışanlarının aylıklarına iyileştirmeler yaptığını duyurdu.

● TOLKAR MAKİNE: Temmuz ayından geçerli olmak üzere çalışanların ücretlerine yüzde 15 ila yüzde 25 arasında değişen oranlarda zam yapacak.

● TEZCAN GRUBU: İmkanlar ölçüsünde, ara zam ile çalışanlarına destek olacak.

● KURYAP: Çalışanlara 1 Temmuz’dan itibaren gerekli iyileştirmeyi yapma kararı aldı.

● ERBAKIR: 1 Haziran itibariyle çalışanların ücretine yüzde 30 oranında seyyanen artış yaptı. Ayrıca brüt 500 TL olan Kurban Bayramı ikramiyesini de 1.000 TL ye çıkardı.

● ASKON DEMİR ÇELİK: Her yıl iki kez ücret artışı yapan firma, bu yıla özel her çeyrek sonunda artış yapma kararı almasına rağmen, temmuz ayında yapacağı artışı da enflasyon nedeniyle Haziran ayına çekti.

● ABALIOĞLU LEZİTA: 1 Haziran itibari ile tüm çalışanların ücretlerine yılın ikinci ücret artışını yüzde 25 oranında yaptı.