CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Şubat Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında, temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1'e indiriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Enflasyonla mücadele kapsamında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin, gıda ürünlerinde yüzde 7'lik indirim anlamına geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu bizim yürütme olarak, hükûmet olarak attığımız bir adımdır. Üretimiyle, toptanıyla, perakendesiyle gıda sektöründen de aynı oranda bir fedakârlık talep ediyoruz. Yani gıda ürünlerinde pazartesi gününden itibaren yüzde 7 KDV ve yüzde 7 sektör indirimi olarak toplamda yüzde 14'lük bir indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. Aynı şekilde diğer tüm sektörlerden de bu düzeyde bir indirimi pazartesi gününden itibaren doğrudan vatandaşlarımıza yansıtacakları bir yaklaşım görmek istiyoruz" diye konuşmuştu.

"ETİKET KARDEŞLİĞİ"

Dün zincir marketler birbiri ardına KDV indiriminin fiyatlara yansıtıldığını açıklasa da TGRT ana haber sunucusu Ekrem Açıkel, gerçeğin farklı olduğunu ekrana taşıdı.

Açıkel, "Öncelikle bu kararı alkışlıyorum. Ancak o her yere yayılan zincir marketler; sizler etiket kardeşliği yapıyorsunuz. Fiyat akrabalığı içerisindesiniz. Kurduğunuz WhatsApp gruplarında fiyatları belirliyorsunuz. Neden hepiniz aynı ürünü, aynı fiyata satıyorsunuz? O kadar cezalar kesildi, ama sizin uslanmaya hiç niyetiniz yok" dedi.

‘İNDİRİM OLACAĞINA BİNDİRİM VAR’

"Dedektif gibi çalıştık" diyerek farklı marketlerin aynı ürün için belirledikleri zam, indirim ve son etiket fiyatlarını ekrana yansıtan Açıkel, açıklamalarına şöyle devam etti:

"30'lu yumurta, 11 Şubat'ta A101'de 38.90 lira. Aynı tarihte aynı ürün BİM'de, Migros'ta ve ŞOK'ta 38.90 TL. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KDV indirimini açıkladığı 12 Şubat'ta ise aynı yumurtanın fiyatı bu saydığımız marketlerde 45,90 lira yapıldı. İndirim olacağına bindirim var.

KDV indiriminin geçerli olacağı 14 Şubat fiyatlarına bakalım bir de. Kurnazlığa bak, hemen indirim yapmışlar güya. A 101, ŞOK, 30'lu yumurtanın fiyatını 42,95 lira yapmış. BİM 42,75 TL, Migros ise 42,92 TL olarak son fiyatı belirlemiş. Devletimin vergiden yaptığı fedakarlık ne oldu? Çöp oldu, ziyan oldu. İndirim adı altında 4 lira zam yaptılar."