CiddiGazete- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son dönemlerin en kritik toplantısına hazırlanıyor. Dolar/TL kurunun rekor serisine devam ettiği dönemde TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini belirlemek için toplanacak.

Bugün saat 14.00'te toplanacak PPK'dan çıkan karar dolar/TL kurunun seyri açısından da belirleyici olacak.

Piyasanın beklentisi Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi yönünde oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin faiz anketine katılan 21 kurumun medyan beklentisi TCMB’nin Kasım toplantısında 100 baz puan indirimle faizini yüzde 15 seviyesine getireceği yönünde.

Yine ankete göre yıl sonunda politika faizinin bulunacağı seviyeye dair beklenti de yüzde 15 seviyesinde oluştu.

YABANCILAR DA İNDİRİM BEKLİYOR

Yurtiçi piyasa aktörlerinin yanında yabancı kurumlar da Kasım'da faiz indirimlerinin devam edeceğini öngördü.

Bu konuda beklentilerini paylaşan kurumların başında Deutsche Bank geliyor.

Aralarında Christian Wietoska ve Fatih Akçelik’in de bulunduğu Deutsche Bank ekonomistlerinin yayımladığı araştırma raporuna göre, çekirdek enflasyonun Ekim ayında beklenenden düşük gelmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son cari açık vurgusuyla bankanın faiz indirimiyle ilgili beklentileri de değişti.

Bu toplantıda 100 baz puanlık bir indirim beklediklerini belirten Deutsche Bank ekonomistleri, 16 Aralık'ta 100 baz puanlık bir indirim daha yapılmasını beklediklerini ve yıl sonu faiz beklentilerini de yüzde 15’ten yüzde 14’e düşürdüklerini söyledi.

Ekim ayında enflasyonun yüzde 20,3’lük beklentilerinin altında geldiğini belirten ekonomistler, çekirdek enflasyonunun da aşağı yönlü sürpriz yaptığını ama bunun büyük ihtimalle geçici olduğunu düşündüklerini söyledi.

Yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 19,5 olmasını bekleyen Deutsche Bank, küresel emtia rallisi ve Türk lirasındaki değer kaybıyla çekirdek enflasyonun yüzde 17’ye ulaşacağını düşündüklerini vurguladı.

Beklenenden düşük gelen enflasyonun yılın kalanı için faiz indirimlerini artıracağını belirten ekonomistler, TCMB’nin son iletişimiyle beraber Merkez Bankası’nın Türk lirasının değer kaybetmesine daha toleranslı olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Bloomberg HT yayınına katılan MUFG Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Ehsan Khoman da bu toplantıda 100 baz puanlık indirim beklediklerini açıkladı.

MERKEZ BANKASI'NDA YENİ SÖYLEM

Son Para Politikası Kurulu toplantısından bu yana en dikkat çekici gelişmelerden biri TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yılın son enflasyon raporu sunumunda yaptığı açıklamalar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini yükseltti. Buna göre 2021 enflasyon tahmini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e çıkarıldı. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 7,8'den yüzde 11,8'e yükseltildi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, cari dengeyi sağladığı noktada Türkiye ekonomisinin finansal istikrarı sağlamış olacağını söyledi. Kavcıoğlu, cari açığı kapamayı dövizdeki yükseliş ile sağlama hedefi olmadığını, cari denge sağlandığında kur üzerindeki baskının azalacağını belirtti.

Kavcıoğlu, Türkiye'de uzun süredir yüzde 5 cari açık iddiasının fiyat istikrarını sağlayamamasını tartışmak gerektiğini belirterek, "Fiyat istikrarının bu yönde sağlanacağını tartışmak lazım. Bu yönde bizlere destek verilmesi lazım. Merkez Bankası burada üzerine düşeni, reeskont kredilerinde sağladığı imkanlarla yerine getiriyor ve getirecektir. Kur yükselmesi, ihracat artışı, ithalatın ihracatı karşılama oranında, cari açıkta sağlanan denge, ihracatın dünya üzerinde yüzde 1'in üzerine çıkmasını sağlamıştır. Bunların hepsi fiyat istikrarının sürdürülebilir hale gelmesini sağlayacaktır, enflasyonda düşüşünü sağlayacaktır" diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN FAİZ AÇIKLAMALARI

Bir başka önemli gelişme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP Grup Toplantısı’nda faiz ile ilgili yaptığı açıklamalar oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” görüşünü yineleyerek, “Ben bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim.” dedi.

Erdoğan, “Ben faizi savunanla beraber olamam” diye konuştu ve “Faiz aşağılara çekilmişken tamam da bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki onlar faizi savunur hale geliyor” dedi.

Erdoğan konuşmasında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Diğer taraftan biz işadamlarımıza diyoruz ki hani sen düşük faizle kredi istiyordun hadi gel işte al niye almıyorsun. Ben bu işadamlarını da anlamıyorum. Ondan sonra bir araya geliyorlar, TÜSİAD’ı vesairesi, yüksek faizden bahsediyorlar. Yahu siz nasıl insansınız? Eğer sen işadamıysan, yatırımdan yanaysan buyrun işte düşük faizle alın krediyi, yatırım yapın. Ben sizden yatırım, istihdam, üretim, ihracat istiyorum. Hadi gelin, bunları yapın. O zaman kaçıyorlar. Bunlar nasıl işadamı?

Yüksek faiz nedir bilmeyen ülkelerin çift haneli fiyat artışları ve bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü bir dönemde elbette bizim bunun tamamen dışında kalmamız mümkün değildir. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz ise önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında alacağı kararın sorulması üzerine, “Merkez Bankası bağımsız değil mi? Hem bağımsızlığını konuşuyorsunuz, bırakın da bağımsız olarak kararını versin” dedi.

KURDA YENİ REKORLAR

Son toplantıdan bu yana dolar/TL kurunda yaşanan yükseliş ivmesi piyasadaki en temel başlık olarak öne çıktı.

Bundan önceki toplantının yapıldığı 21 Ekim'de dolar/TL kuru 9,20 seviyesindeyken, 1 ay içinde yüzde 14 artışla 10,96 seviyesinin üzerine kadar yükseldi.

ENFLASYON YÜZDE 20'YE DAYANDI

Faiz kararı öncesi gelen son enflasyon verisi de fiyat artışlarında artış hızının yükseldiğine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin verilerine göre tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,89 arttı. Aylık bazda artış yüzde 2,39 olarak kaydedildi. Ekim'de üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 46,31 oldu. Böylelikle yıllık üretici enflasyonunda Haziran 2002'den bu yana en yüksek seviye izlendi. Rakamlar tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makasın da rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün 14.00'te açıklayacak.