CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Suriye'den ithal edilen patateslerin son 2 yıldır Türkiye'den gönderilen patatesler olduğunu iddia etti.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ise iddiaları yalanlayarak bunun teknik açıdan ve mantıken mümkün olmadığını belirtti.

“RANT AMACIYLA”

Sözcü gazetesinden Nuray Tarhan’ın haberine göre CHP Milletvekili Gaytancıoğlu, Suriye’den ithal edilen patateslerin son 2 yıldır Türkiye’den gönderildiğini ileri sürerek, “Stokçulara ve yandaşlara rant sağlamak amacıyla Türkiye’de patates fiyatlarının yükselmesini bekleyerek 4 bin ton ithal edildi” dedi.

“TÜRK PATATESİ”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin 2017 yılında Suriye’ye 9,1 milyon dolar karşılığında 67 bin ton, 2018’in ilk 5 ayında ise 686 bin dolar karşılığında 5 bin 700 ton patates ihracatı yaptığını belirten Gaytancıoğlu, “Türkiye’den Suriye’ye ve Irak’a taşımacılık yapan bazı nakliyecilerden elde edilen bilgilere göre, Suriye’den ithal edilen patates, 2017 ve 2018’in ilk aylarında Suriye’ye ihraç edilen ve Suriye’deki depolarda tutulmuş olan Türk patatesidir” dedi.

“YAZ PATATESİ”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ise "Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi'ndeki El Bab, Azez, Çobanbey ve Aktarin'de sözleşmeli üretim modeliyle üretilen patateslerin Türk patatesi olduğu, depolarda tutulduğu ve tekrar Türkiye'ye satıldığı" iddialarının teknik açıdan ve mantıken mümkün olmadığını belirtti.

Birlikten yapılan açıklamada, getirilen patateslerin yaz patatesi olup, tarladan hasat edilir edilmez 24 saat içinde tırlara yüklendiği ve Türkiye'deki marketlere sevkinin sağlandığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

Ürünler, Merkez Birliğimiz tarafından direkt üreticiden hem de tarladan alınmakta, bu alım işleminde hiçbir firmanın dahli söz konusu olmamaktadır. Getirilen bu patatesler, yeni hasat edilen ince kabuklu yaz patatesidir. Bu yaz patateslerinin uzun süreli depolanamayacağını göz önüne aldığımızda güya bizden oraya gitmesi, orada depolanması ve tekrar bize gelmesi teknik olarak mümkün değildir. Dolayısıyla bu patateslerin Türk patatesi olduğu, depolarda tutulduğu ve tekrar bize satıldığı iddiası hem teknik olarak hem de mantıken mümkün değildir. Eğer marketlerde satışa sunulan bu ürünler gidilip yerinde görülse ve teknik olarak da bilenlerden fikir alınsaydı bu asılsız iddiaların dile getirilmesine gerek bile kalınmayacaktı. Bunun yanı sıra getirilen patateslerin yüksek fiyatlı olduğu iddiası da piyasa gerçeklerinden uzak bir iddiadır. Söz konusu patatesler birinci sınıf sofralık patatestir. Bu patatesler, piyasa fiyatlarına göre en makul fiyatla temin edilmiş olup tüketicilerimize de 1,95 lira gibi uygun fiyattan ürünün satışı gerçekleştirilmektedir."