Son günlerde yükselen patates fiyatlarının yeni ürün hasadının başlamasıyla 2 haftaya kadar düşmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, düşük rekolte nedeniyle artan fiyatların temmuz ayı ortasında ülke genelinde hasadın başlamasıyla normalleşeceğini belirtiyor.

ERKEN SEZON FİYATI

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Salih Çelikbaş, bahar aylarında bazı yörelerde patates hasadı yapıldığını ancak rekoltenin düşük olması nedeniyle ürünün kilogramının tarladan 2,5-3 lira arasında satıldığını söyledi.

Fiyat artışının kısa süreli olduğunu belirten Çelikbaş, patateste "erken sezon" olarak adlandırılan nisan ayı sonu itibarıyla hasadın başladığını ancak iklim koşullarından olumsuz etkilenen üründe verim düşüklüğü yaşandığını dile getirdi.

Salih Çelikbaş, "Verimin düşük olmasından dolayı fiyatlarda hızlı bir yükseliş söz konusu ancak önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde çeşitli yörelerde yeni hasat başlayacak. Arz-talep dengesizliği nedeniyle yükselen fiyatlar 2 haftaya kadar düşecektir" dedi.

“MALİYETİ ANCAK KARŞILIYOR”

Bölgedeki kayadan oyma doğal depo işletmecilerinden Ali Köybaşı ise tarla çıkış fiyatının yüksek göründüğünü ancak verimin düşük olması nedeniyle çiftçinin maliyetini ancak karşılayabildiğini dile getirdi.

Bu dönemde toplanan patatesin raf ömrünün de kısa olduğunu kaydeden Köybaşı, ürünün bölgedeki depolara kaldırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Ali Köybaşı, "Bu dönemde hasat edilen patates uzun ömürlü ve dayanıklı değildir. Uzun süre depolar da tutulması mümkün değil. Yaz döneminde tüketici de bilir ki patatesin bir hafta kadar bir ömrü olur. Kışın çuvalla alan üretici yazın birkaç kilo alıyor, çünkü raf ömrü bu dönem azdır" dedi.

“NORMALLEŞECEKTİR”

Patates fiyatlarındaki yükselişe, Adana başta olmak üzere diğer yörelerde patates verimindeki düşüklüğün neden olduğunu savunan Köybaşı şunları söyledi: “Ancak temmuz ayının ilk haftası itibarıyla diğer yörelerde 'orta erkenci' dediğimiz üretim bölgelerinde hasat alınmaya başlanacak. Rekoltenin de o bölgelerde yüksek olduğunu biliyoruz, fiyatlar bu tarihte tekrar normalleşecektir. Hem üretici, hem tüketici memnun olacaktır. Şu anda çiftçi tarladan maliyetini ancak karşılayabiliyor, zira verim düşük."

Depo işletmecilerinden Haydar Öztekin de depolarında hummalı bir çalışmanın sürdüğünü, geçen yıldan kalan ve çürüyen patateslerin temizlendiğini, yeni sezon ürün için yer açma çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Erken hasat döneminde verimin düşük olduğunu aktaran Öztekin, ihracat için elverişli olan dayanıklı patatesin temmuz ayı sonlarına doğru depoya girmeye başlayacağını belirtti.