Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ücretli poşet uygulamasından sonra, geri kazanım payı alınacak ürünlere ilişkin çalışmalarına hız verdi. Bakanlık bu doğrultuda hazırlanan ‘Geri Kazanım Katılım Paylarına İlişkin Yönetmelik Taslağı’nı görüşe sundu. Taslağa göre ekmeğin sarıldığı kese kağıdı, yoğurt kabı, cips kutuları ve çerez ambalajlarına katılım payı uygulanacak. Gazlı ve gazsız içeceklerin kutularından da katılım payı alınacak.
30 HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK
Uygulamanın 30 Haziran tarihinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Ürünler, sınıflandırılarak adet veya ağırlık olarak seçilip, kayıt altına alınacak, bakanlığa bildirilecek. Ücretlendirme Vergi Usul Kanunu gereğince tespit ve ilan edilen tekrar değerleme oranında yükseltilerek uygulanacak.

AMBALAJ PARASINI VATANDAŞ MI ÖDEYECEK?

Yapılan yasal düzenleme ile plastik poşetler için satış noktaları, diğer ürünler için ise piyasaya sürenler sorumlu tutulacak. Katkı payı şirketler tarafından ödenecek. Yani direkt olarak vatandaşın cebinden para çıkmayacak. Ancak şirketlerin bu maliyeti zam olarak tüketicilere yansıtması bekleniyor. Bu da dolaylı yoldan ambalaj parasını vatandaşın ödeyeceği manasına geliyor.

NELERDEN AMBALAJ PARASI ALINACAK?
Ürün, başka bir eşyanın ayrılmaz parçası değilse ambalaj kabul edilecek.
Şeker kutuları, dergi poşetleri, çelik gaz tüpleri, konserve kutuları, ekmeğin sarıldığı kağıt, yoğurt kapları ve cips kutuları ambalaj sayılacak.

Su ve süt ile bunların işlenmesi sonucu hazırlanan gazlı veya gazsız içecekler, meyveli içecek, meyveli doğal mineralli içecek, aromalı doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik, aromalı su, enerji içecekleri, sporcu içecekleri ve distile/damıtma yoluyla elde edilenler dahil alkollü içkilerin ambalajları içecek ambalajı olarak tanımlanacak.

Ambalajların yanı sıra piyasaya sürülen bitkisel ve madeni yağlar, lastikler, ilaçlar için de kazanım payı tahsil edilecek.

Zeytinyağı, prina, palm, ayçiçeği tohumu ve aspir olmak üzere diğer yağlardan, ilaçlarda ise hazır ilaçlardan ve veteriner ilaçlarından kazanım payı alınacak, eczacının kendi yaptığı majistral adı verilen ilaçlardan alınmayacak.

Piyasaya sürülen lastikler için de kazanım payı alınacak. Ancak bisiklet ve moped lastiklerinden bu pay alınmayacak.

Baz yağlar ile denizcilik veya havacılıkta kullanılan yağlar hariç madeni yağ olarak kabul edilen yağlardan geri kazanım payı alınacak.

ÖDEMEYENE CEZA KESİLECEK

Katılım payıyla ilgili beyannamelerini kanuni süre içinde vermeyenlere 18.037 lira, ödemediği tespit edilenlere, miktarın yüzde 20 fazlası olacak şekilde idari para cezası verilecek. Ayrıca poşeti ücretsiz verene metrekare başına 12.37 TL ceza öngörülüyor.