CiddiGazete- Hazine ve Maliye eski bakanı Berat Albayrak'ın kardeşi Serhat Albayrak'ın başında bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu bünyesindeki Sabah gazetesinde, ekonomi yönetimiyle ilgili dikkat çeken iki yazı yayımlandı.

Yazılarını Salih Tuna ismiyle yayımlayan Davut Kayacı, Sabah gazetesindeki "Berat Albayrak bunun için mi hedef seçildi?" başlıklı yazısında Berat Albayrak dönemindeki ekonomik verilerle bugünü kıyasladı. Yazıda isim geçmese de, ekonomi kulislerinde hedefinin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati olduğu, Turkuvaz Medya’nın Nebati’ye karşı pozisyon aldığı konuşuluyor.

"BANKALAR BATINCA SİSTEM DE BATAR, ONU NE YAPACAĞIZ"

Salih Tuna ismiyle yayımlanan yazıda, Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ’un yaptığı "bankacılık sektöründe sermaye gelirlerinin yüzde 40'larda, enflasyonun ise yüzde 70'lerde olduğu" açıklaması hatırlatıldı ve şu ifadeler kullanıldı:

"Öncelikle Garanti BBVA Genel Müdürü'nün ne demek istediğini herkesin anlayacağı bir dille vuzuha kavuşturalım.

Şunu diyor: ‘Parayı 40 TL'den satıyorum ama bunun bana maliyeti 70 TL, bunu sürdüremem, batarım!..’

Diyebilirsiniz ki ‘Batsın, daha beter olsun! Hatta, tüm bankaların canı cehenneme!’

Bununla da yetinmez, Brecht'in "Banka kurmanın yanında banka soymak nedir ki?" sözünü de hatırlatabilirsiniz.

Gelgelelim, bankalar batınca sistem de batar, onu ne yapacağız? (Sistem de yerel değil, küresel dünya sistemi. Kapitalist dünya sistemine karşı çıkmak yetmiyor. Küffarın hepsine karşıyız ama önceliklerimiz var. 'Denge politikası' da nihayetinde bundan/ilm-i siyasetten neşet etmiyor mu?)"

"DAHİLİ BEDHAHLARIN YANİ İÇERDEKİ GEVŞEKLERİN..."

Salih Tuna’nın yazısı şöyle devam etti:

"Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ'un mezkûr sözü 'uyarıcılık' bakımından bana, İş Bankası Genel Müdürü Bali'nin, '1992'den beri birçok krizi izledim, ben böyle döviz saldırısı görmedim' şeklinde özetleyeceğimiz 2018'deki konuşmasını çağrıştırdı.

Sayın Berat Albayrak bütün bu finans saldırılarını püskürtmüş, bedelini de sistemli bir lince maruz kalarak ödemişti.

Fatih Erbakan'ın da belirttiği gibi onca operasyona ve pandemi koşullarına rağmen yüzde 25'lerde devraldığı enflasyonu yüzde 11 seviyelerinde tutmayı başarmıştı.

Yine hatırlatayım: Babacan döneminde 2010'da 49 milyar dolar, 2011'de 77 milyar dolar, 2012'de 48 milyar dolar, 2013'te 65 milyar dolar cari açık verdik. Berat Albayrak döneminde 2019'da 1.6 milyar CARİ FAZLA verdik. Sadece "cari fazla vermek" bile "harici bedhahların" olanca saldırısını açıklamaya yeter.

Peki, dahili bedhahların yani içerdeki gevşeklerin, kalplerinde hastalık olanların, mürailerin, velhasıl, beyinsizlerin sinsice saldırılarını açıklamaya yeter mi?"

Salih Tuna’nın yazısında, Albayrak’ın enflasyonu yüzde 11’de tuttuğunu vurgulaması ve bankacılar üzerinden enflasyon mesajı vermesi dikkat çekici. Nureddin Nebati’nin Bakan olarak görev yaptığı bugünlerde enflasyon yüzde 70’e vurdu. Tuna’nın "dahili bedhahlar" olarak kimi kastettiği ise bilinmiyor.

SABAH'IN ANKARA TEMSİLCİSİ MÜDERRİSOĞLU: İŞİNİ GERÇEKTEN YAPMAYAN, YAPIYORMUŞ GİBİ GEÇİNEN BÜROKRAT DA İŞ İNSANI DA SİYASETÇİ DE ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE KAYBEDECEKTİR

Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi Müderrisoğlu da bugün ekonomiye dair mesajlar verdi. Müderrisoğlu, Atatürk Havalimanı’nda geçen günlerde düzenlenen ve Erdoğan’ın konuşmacı olduğu etkinlikteki kalabalığın siyasal olarak AKP’ye etkisinin devam etmesi gerektiğini belirtti. Müderrisoğlu’nun ekonomi mesajları da dikkat çekiciydi.

"Vatandaşın günlük hayatına olumsuz tesir eden mutfak, enerji ve ulaşım faturasında kalıcı rahatlama sağlanması da elzemdir. Şimdiye kadar alınan tedbirler gereklidir ama yetmemektedir" diyen Okan Müderrisoğlu, yazısını şöyle sürdürdü:

"Zira yaz ayları ile birlikte bu üç kalemde gözlenecek mevsimsel iyileşmenin sonbahar ve kış aylarında da istikrarlı seyri, sandığın kaderinin tayin edileceği günler için belirleyici olacaktır. Farklı bakanlıkların konu bazında sergilediği çabanın, ortak ve gözle görülür neticelerinin alınması, bürokratik şovenizmin bir kenara bırakılması, "O iş filanca bakanlığı ilgilendiriyor" türü teknokrat manevralardan uzak durulması mühimdir. Neticede, bahse konu işler vatandaş açısından 'hayat memat meselesidir.'

İşini gerçekten yapmayan, yapıyormuş gibi geçinen bürokrat da iş insanı da siyasetçi de önümüzdeki süreçte kaybedecektir. Fakat bu ülkenin 1 dakika bile kaybetmeye, geleceğinin maceraya atılmasına tahammülü yoktur!"

NEBATİ’NİN SÖZLERİNİ SANSÜRLEDİLER

Turkuvaz Grubu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile arasındaki mesafenin işaretlerini daha önce vermişti. Bakan Nebati, dün, Türkiye Bankalar Birliği 65. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Bu başarılı tabloyu tüm kurumlarımızla eşgüdüm halinde ülkemizin kalkınması ve vatandaşlarımızın refahı için gece gündüz demeden çalışarak sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ancak Nebati'nin ekonomiye ilişkin "başarılı tablo" tanımlamasını Sabah gazetesi ilk yayımladığı haberde görmezden geldi.