CiddiGazete- Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, yarın (26 Mayıs 2022) toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politika Kurulu’ndan (PPK) çıkacak faiz kararının, "Türkiye’nin seçime hangi tarihte gideceğine ilişkin ipucu" olacağını yazdı.

Alaattin Aktaş, "Faizin ne olacağı seçim tarihine bağlı" başlıklı yazısında özetle şunları kaydetti:

"Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yarın toplanacak ve faiz kararını açıklayacak. Kurul, kararı ‘açıklayacak’, çünkü görevi bundan ibaret, faizin ne olacağına hiç kuşku yok ki ve ne yazık ki daha yukarıda karar verilecek

Politika faizi geçen yıl eylül-aralık döneminde dört toplantıda 5 puan indirildikten sonra dört toplantıdır sabit. Bu yılın ilk dört ayında faize dokunulmadı. Geldik beşinci toplantıya...

Zihinlerde aynı soru:

‘Yarın ne olacak, faizle ilgili ne karar verilecek?’

Bu sorunun yanıtını herhalde yalnızca Cumhurbaşkanı Erdoğan biliyordur.

Ama belki o bile henüz bilmiyordur, yani karar vermemiştir.

Çünkü faizle ilgili olarak yarın ne karar alınacağı, çok büyük ölçüde seçimin ne zaman yapılacağı ile bağlantılıdır.

26 MAYIS’IN ÖNEMİ

Dolayısıyla 26 Mayıs 2022, yani yarın, Türkiye’nin seçime hangi tarihte gideceğine ilişkin ipucu günüdür.

Faiz artırılırsa ve hele hele bu adım enflasyona endeksli kağıt çıkarılarak desteklenirse, yani ekonomik sorunlar bir yıl daha ertelenirse seçim zamanında yapılacak demektir.

Ama yarın faize dokunulmaz ve kur artışına bir anlamda dur denilmezse ekonomik sorunların daha da büyümesi beklenmeden bu yıl sonbaharda seçime gidilmesi kuvvetle muhtemeldir."