CiddiGazete- Uzun süredir üzerinde çalışılan fakat Facebook aracılığıyla hayatımıza hızlı bir giriş yapan "Metaverse" kavramı, kullanıcılara sunduğu sanal dünyaya ek olarak kendi ekonomisini de giderek büyütmeye başladı.

Sanal dünyada tabii ki gerçek parayla işlem yapılamayacağından, bu evrenin temel taşlarını atan şirketler de kendi kripto paralarını piyasaya sürdüler ve kullanıcıların yatırımıyla kendi projelerini geliştirmeye devam ediyorlar.

Decentraland, Sandbox, Bloktopia ve Gala gibi Metaverse'e öncü olan şirketler bunlardan yalnızca birkaç tanesi.

Kullanıcılar, aldıkları kripto paralarla merkeziyetsiz ve merkeziyetli borsalarda işlem yapabiliyor ve Metaverse tam olarak hayata geçtiğinde bu şirketlerin onlara sunduğu imkanları satın almak, ayrıca oluşturdukları ürünlerden para kazanmak için bu "Metaverse" kripto paralarını kullanabilecekler.

Metaverse ve burada oluşacak ekonomi ile ilgili Prof. Dr. Levent Eraslan şu değerlendirmelerde bulundu:

"Metaverse'de kendi arazilerini satın alıp, içinde kendi evlerini yapabilecek, avatarları istediği şekilde düzenleyebilecek, kendi NFT sanat galerisini oluşturup, diğer kullanıcıların da varlıklarını ziyaret edebilecek veya kendisi için satın alabilecek kullanıcılar, Metaverse şirketlerinin kripto paraları ile bu alımları yapabilecek. Aynı zamanda kendi varlıklarını da satarak bu kripto paralardan kazanabilecekler. Dolayısıyla Metaverse evreninin kripto paraları, evren aktif olunca borsaları aşarak tamamen kendi merkeziyetsiz ekonomisine kavuşacak."

Bu noktada özellikle son dönemde Bitcoin fiyatlarında meydana gelen çalkalanmalar sebebiyle birçok vatandaşın ekonomik anlamda zarar gördüğüne dikkat çeken SODİMER Başkanı Eraslan, mevcut birikimlerini kaybetmek uğruna kripto para borsalarında işlem yapan vatandaşlar paralarını kaybettiklerinden ötürü daha da kötü duruma düşmekte ve intihara kadar varan eylemler yaptığını ifade etti.

Metaverse ile de daha fazla dikkati ve ilgiyi üzerine çekecek Bitcoinlerle ilgili olarak ise Prof. Dr. Levent Eraslan'ın önerileri şöyle:

- Asla kaybedince sizi fazla etkileyecek parayla işlem yapmayın.

- Kredi/borç vb. şekilde alınan parayla işlem yapmayın.

- Kripto para piyasalarının volatilitesi çok fazla yüksektir, bakiyenizin sizi etkilemeyecek yüzdesiyle işlem yapın.

- Kripto paralar hakkında işlem yapmadan önce işlem yaptığınız kripto paranın projesini araştırıp (whitepaper) yatırım yapılmaya değer olduğundan emin olduktan sonra işleme girin.

- Çevrenizin/fenomenlerin önerdiği kripto paraları derinlikle araştırmadan asla işlem yapmayın. Bazı kripto fenomenleri daha önceden işleme girdiği belli kripto paraları takipçilerine önererek daha sonra onlar alınca yüksekten satmaktadır. Bu duruma dikkatle yaklaşılmalıdır.