Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patates ve soğanın gerekirse toplam tüketimin yüzde 2'sine bile gelmeyen miktarda olmak kaydıyla ithal edilebileceğini belirterek, "Ne kadar stok olduğunu, nerelerde kimin ne yapmaya çalıştığını biliyoruz. İlgili bakanlıklarımızla bunları yakından takip ediyoruz" dedi.

Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plaza'da gerçekleştirilen "E-İhracat Seferberliği Tanıtım Toplantısı"nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Nihat Zeybekci, patates ithalatının miktarının ve hangi ülkeden alınacağının sorulması üzerine, "Ülkesi ve miktarı belli. Yüzde yüz TL olarak almak kaydıyla... Bu hangi ülkeler olabileceğiyle ilgili size fikir verir. Ülkesini söylemeyeceğim" cevabını verdi.

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün sabah açıklamamın içinde; 'Muhalefet liderleri ve cumhurbaşkanı adaylarından ‘Türkiye'yi patates, soğan ithal eder hale getirdiler’ diye bir kampanya duyacaksınız demiştim. Biz siyasi kaygılarla, seçimdeki slogan söylemlerle siyaset yapmadık şimdiye kadar. Türkiye'nin yaklaşık 2,5 milyon ton soğan tüketimi, 4,5-5 milyon ton civarında patates tüketimi var. Üretimle ilgili problememiz yok."

Yüksek fiyatlardan çiftçinin yararlanmadığına işaret eden Zeybekci, "Mayıs ayında Türkiye'de hem patates hem de soğan yüzde 35 oranında 1 ayda arttı. Dolayısıyla mayıs ayı enflasyonu 1,62. Bu oranın 0,38'i soğan ve patatesten geliyor. Bu bütün Türkiye'nin katlandığı maliyet, ödediği bedel haline dönüşüyor. Dolayısıyla Türkiye olarak biz burada spekülatörün, stokçunun, tefecinin patates ve soğan fiyatlarıyla oynamasının önüne geçiyoruz. Burada çiftçimizin kesinlikle bir mağduriyeti yok" dedi.

Zeybekci, patates ve soğanın gerekirse toplam tüketimin yüzde 2'sine bile gelmeyen miktarda olmak kaydıyla ithal edilebileceğini belirterek, "Ne kadar stok olduğunu, nerelerde kimin ne yapmaya çalıştığını biliyoruz. İlgili bakanlıklarımızla bunları yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

Ne yaptıklarını çok iyi bildiklerini vurgulayan Zeybekci, "Patatesin ve soğanın toprakta mı ağaçta mı yetiştiğini bilmeyenlerin bu konuyu siyasi malzeme yapması bir genel başkana da cumhurbaşkanı adayına da yakışmıyor" diyerek sözlerini tamamladı.