CiddiGazete

Yeni yılı pek çok insan heyecan içerisinde beklerken belediyede sözleşmeli çalışan binlerce çalışan endişe ile bekliyor.

Nedeni ise sözleşmelerinin yeni yılda yenilenmemesi ihtimali. İddialara göre binlerce kişinin sözleşmesi yenilenmeyecek hatta tebligatlar gönderilmeye başlandı bile.

İddiayı ilk olarak Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın gündeme getirdi.

Yalçın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu iddialarda bulundu:

“Belediyelerde çalışan 5393’e tabi sözleşmeli personel için 31 Aralık kabus olmak üzere.!

Emeği yok sayılan, işine son verilmek üzere eline iki satır tebligat tutuşturulan bu personelin sesi duyulmalı ve emekçi kıyımının önlemi bir an önce alınmalı.

Siyasi Partilerin Genel Başkanları partilerine bağlı belediyeleri uyarmalı, sözleşmeliye tebligatlar geri çekilmeli. Siyasi partilere, genel başkanlara, milletvekillerine mektuplar gönderdik. Emekçinin ekmeği ile oynayan iflah olmaz. Durdurun tebligatları!

Tebligatlar acil durdurulmalı! Belediyelerde 5-6 bin personel 31 Aralık'ta işini kaybetmek üzere. Kanuni düzenleme yapılıp emekçiler ekmeğine kavuşturulmalı. 31 Mart milat kabul edilip, işine son verilen personel de göreve iade edilmeli.”

‘BELEDİYE BAŞKANININ İKİ DUDAĞI ARASINDA’

Söz konusu iddiayla ilgili Memur Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Levent Uslu yerel yönetimlerde sözleşme kapsamında çalışan 20 bine yakın çalışan olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bunlar her zaman risk altında. Diğer kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli işçilerin sözleşmeleri otomatik yenilenirken belediyede böyle bir durum yok. Belediye başkanının iki dudağı arasında. Sözleşmeler yıllık yapılıyor ve yıl içinde de feshedebiliyor.”

‘ŞU ANA KADAR 1000 ÇALIŞANIN İŞİNE SON VERİLDİ’

Uslu 31 Mart’tan sonra el değiştiren belediyelerde şu ana kadar 1000’e yakın sözleşmelinin sözleşmesinin iptal edildiğini, belirterek bunlara karşı açtıkları yürütmeyi durdurma davaları sonucu çıkan işe iade kararlarının bile belediye başkanlarınca uygulanmamaya çalışıldığını öne sürdü.

Yeni yılda da beş bin civarında çalışanın daha sözleşmesinin iptal edileceğine dair iddialar olduğunu söyleyen Uslu sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni yılda binlerce insanın evine ateş düşecek. Devletimizin belediye başkanlarına dur demesi lazım. Kendi siyasetine uymuyor diye beş senedir aynı yerde çalışan bu insanlara zulme razı olmaması lazım. Bu insanların kadroya alınması lazım. Bu insanlar sonuçta belediyenin memurları belediye başkanlarının değil. Bu sorunu her defasında gündeme getiriyoruz ancak bu işin sorumluları çıkıp da bir ifadede bulunmuyor.

‘İSTANBUL’LA ALAKALI BİR DEDİKODU DOLAŞIYOR’

Hak İş Genel Başkanı Mehmet Keskin de kendilerine bu konuda bazı duyumların ulaştığını belirterek, “İstanbul’la alakalı bir dedikodudu dolaşıyor. Sözleşmelerinin yenilenmeyeceği söyleniyor. 3500-4000 civarında oluğu hatta 10 binden bahsediyorlar. Henüz bize ulaşan tebligat bilgisi olmadı” dedi.

KAYNAK: The Independentturkish