CiddiGazete- İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, 2020 yılında küresel piyasalarda öne çıkan kişileri sıraladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’ın yer aldığı listeye Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve geçtiğimiz Kasım ayında Instagram hesabında paylaştığı mektup ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden damadı Berat Albayrak da dahil edildi.

ERDOĞAN-ALBAYRAK İKİLİSİ

Berat Albayrak’ın (son 2 yılı gözlemlendiğinde) Türk Lirası’nın yüzde 46 değer kaybetmesine neden olduğuna dikkat çeken Financial Times’ta şu yorumlara yer verildi:

"Suçun büyük bir kısmı kredi destekli büyümeye dayalı sabit fikre ve yüksek faiz oranlarına derin isteksizliğe sahip olan kayınpederi Recep Tayyip Erdoğan’a aitti. Ancak Berat Albayrak, Türk Lirası’nı sabit tutmadaki yapılan başarısız müdahalenin arkasındaki yıkıcı güçtü. Türkiye Merkez Bankası, ülkenin döviz rezervlerinde derin bir delik bırakan başarısız müdahaleye on milyarlarca dolar harcadı. Albayrak’ın kasım ayındaki istifasıyla Türk Lirası son 2 yılın en büyük artışını yaşadı."

LİSTEDEKİ İSİMLER

Cumhuriyet’in aktardığına göre, Financial Times’ın 2020 yılında küresel piyasalarda öne çıkan kişileri sıraladığı listede yer alan bazı isimler şöyle:

Federal Rezerv Başkanı Jay Powell

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde

Almanya Başbakanı Angela Merkel

SoftBank kurucusu Masayoshi Son

Pershing Square Yöneticisi Bill Ackman

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman