Dört bir yandan dolandırıcılık haberleri akmaya başladı... 2007 yılında kurulan ve 1300 üyeden 120 milyon lira toplayıp düzenli ‘süt parası’ ödemeyi vaat eden Süt Bank’ta üyelerin iki yıldır bu ödemeyi alamadığı ortaya çıkmıştı. Yönetimi üyelerin devraldığı sistemde 4 bin 500 hayvandan geriye 900 kaldığı, kalan hayvanlar ve tesisin de icra yoluyla satışının gündemde olduğu açıklanmıştı.

AA’nın haberine göre, Konya’da yaşayan Süt Bank mağduru B.Y, farklı zamanlarda yaptığı sözleşmeyle toplamda 28 inek kiraladığını, 198 bin lira para yatırdığını, her ayın 25’inde süt parası almaya başladığını aktardı.

‘Ödemeler aksamaya başlamıştı’

B.Y, nitelikli dolandırıcılık suçundan hakkında soruşturma başlatılan Süt Bank sorumlusu yem üreticisi A.D’nin, kendisine çiftliği gezdirdiğini ve gördüklerinden etkilendiğini belirterek, şöyle konuştu: “Sağlam bir firmaydı. Bölgede tanınan bir iş adamıydı. Bizim de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkımız olsun diye düşündük. Çiftlikte 30 kişiyi istihdam ettiğini söyledi. İneklerin sigortalı olduğu belirtildi. Son aylarda ödemeler aksamaya başladı. Geçen ay bir cuma günü ‘533 inek öldü’ diye telefondan mesaj attılar. Hemen çiftliğe gittim, kapısı kilitliydi. Bir çalışanı geldi, ‘inekler öldü mü’ diye sordum. O da ‘yok öyle bir şey’ deyince dolandırıldığımızı anladım. Sonraki görüşmemde benden süre istediler. Ben de suç duyurusunda bulundum. Çağırdıkları mağdurlara yemek yedirip, sözleşmeleri ve teminat senetleri karşılığında uzun vadeli senet teklif ediyorlar. Hatta bazılarına hayvan yemi vermişler. Yem üretimi yaptığı için elinde kalan malı güya borcu karşılığında ödüyor. Çok sayıda üyesi olduğunu sonradan öğrendim. Çok şaşırdım, ’30-40 üyemiz var’ diyorlardı.”

Çiftlikteki ineklerin kime ait olduğunu bilmediklerini ifade eden B.Y, yerleşkenin çok sayıda hayvanı barındırmasının mümkün olmadığına dikkati çekti.