CiddiGazete- 391 bin kişinin işlem yaptığı yerli kripto para borsası Thodex'te mağdur olan yatırımcıların avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, izleyecekleri yasal süreci Reuters ajansına anlattı. Kılıç, ikili bir yasal süreç izlemeyi planladıklarını söyledi.

Kendisiyle temas kuran bir grup mağdur adına dün Ankara'da suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Kılıç, "Bu işin nereye gittiği belli değil. Türkiye çapından binlerce kişi suç duyurusunda bulundu" dedi.

Kılıç, "Tüketici mahkemesinde de derhal dava açacağız. İki süreç -suç duyuruları ve bu dava- eş zamanlı ilerleyecek" diye konuştu.

‘YASAKLARLA HİÇBİR ŞEY YAPAMAZSINIZ’

Thodex platformunun 391 bini aktif olmak üzere 400 bin kullanıcısı olduğunu belirten Kılıç, polisin ilk değerlendirmesine göre şirketin CEO'su Faruk Fatih Özer'in salı günü öğleden sonra İstanbul Havalimanı üzerinden Türkiye'yi terk ettiğini söyledi.

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı da olan Kılıç, kripto para borsalarına daha önceden bazı düzenlemeler getirilseydi Thodex kullanıcılarının dolandırılmasının engellenmiş olabileceği yorumunu da yaptı. Bununla birlikte, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta kripto paralarla ödemeye getirdiği türden doğrudan yasakların çözüm olmayacağını da vurguladı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Kılıç, "Çeşitli hükümet yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde bir dijital varlık yasasının hazırlanması ve yasal regülasyonların yaratılması gerektiğini söyledik. Bu çağda yasaklarla hiçbir şey yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın haberinde, Thodex'in kapanmadan önceki son günündeki 24 saatlik işlem hacminin 538 milyon dolar olduğu da belirtildi.

İZLENECEK ADIMLAR

Öte yandan Avukat Oğuz Evren Kılıç, sosyal medya hesabından da izlenecek adımlar hakkında mesaj paylaştı.

Av. Kılıç’ın mesajları şöyle:

“Yapılması gerekenler:

1- Savcılığa suç duyurusu. Şirketin, ortaklarının ve yetkililerinin alacak, hesap ve varlıklarına tedbîren el konulması talebi.

2- Hesâbınızda bulunan meblağa göre tüketici hakem heyetlerine başvuru ya da tüketici mahkemelerinde dâvâ açmak.

Baştan söylüyorum; hukukî süreç yıllarca sürebilir. Banka hesapları dolu ise, oralardan tahsilât imkânı olur. Onun dışında şirket ya da şahıslar üzerine alacak ve varlıklar olup olmadığı araştırılmalı. Bu süreç zorlu, yıpratıcı, uzun bir süreç olabilir. Ona göre hazırlanın.

Umarım bu olaydan herkes üzerine düşen dersi çıkarır. Başta devlet... Yıllardır regülasyon, yasal düzenleme istiyoruz. Yıllardır "Dijital Varlık Kânunu" çıkarılsın diyoruz. Yıllardır borsalara lisans zorunluluğu ve kurumsal denetim lâzım diyoruz. Herkes için regülasyon şart.”