CiddiGazete- Ekonomist Alaattin Aktaş, TÜİK'in Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı paylaşımda, otomobil fiyatları için gösterilen zam oranının gerçeği yansıtmadığını savunmadı.

Alaattin Aktaş'ın Twitter hebasından yaptığı paylaşımlar şöyle:

- Haziranda otomobile ortalama %15-20 arasında zam geldi. TÜİK'in "uygun bulduğu" zam oranı ise dizelde %1.77, benzinlide %3.77. Zam oranının %15 yerine bu düzeyde alınması TÜFE'nin 0.85 puan düşük görünmesini sağladı. Yani %4.95 açıklanan artış %5.80 olacaktı.

- Otomobildeki artış %15 olarak yansıtıldığında bile haziran oranı %5.80'e çıkacak, bunun sonucunda da altı aylık artış ilan edildiği gibi %42.35 değil, %43.50 olacak, çalışanlar da buna göre enflasyon farkı alacaktı. Bu yalnızca otomobildeki gerçek. Ya diğer kalemlerde durum ne?

- Enflasyon olduğundan düşük açıklandığı sürece çalışanlar ve emekliler hak ettiklerinden daha az zam ve enflasyon farkı alır.

- Muhalefete açık çağrı! "Enflasyon şu kadar oldu, bu kadar oldu, vatandaş ezildi" diye klasik nutuklar atmayın. Vatandaş bunu zaten yaşıyor, sizin söylemenize gerek yok.

- Önce açıklanan orandaki hataları ortaya koyun!

- Sonra da artışı nasıl aşağı çekeceğinizi tane tane anlatın!