CiddiGazete- Dünyada her yıl 1,3 milyar, Türkiye'de ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünya genelinde israf edilen bu gıdaların yıllık değeri ise 1 trilyon dolar.

Gıda İsrafı Endeks Raporu'na göre dünyada üretilen gıdanın 3'te biri israf ediliyor.

Gıdaların yüzde 60'ı insan tüketimine uygunken atılıyor ve israf oluyor. Dünya nüfusunun yüzde 10'una denk gelen 750-800 milyon civarında insan ise açlıkla mücadele içinde.

İsraf edilen gıdanın sadece 4’te biri kurtarıldığı takdirde, dünyadaki 821 milyon aç insan doyabiliyor.

Gıda israfı, açlığın yanı sıra su, toprak, enerji, emek ve sermaye gibi kaynakların da büyük oranda boşa gitmesine neden olarak iklim değişikliğine de etki ediyor.

İsraf edilen gıdalar her yıl 3.3 milyar ton karbondioksit salınımına denk geliyor.

TÜRKİYE'DE GÜNDE 12 MİLYON EKMEK İSRAF EDİYOR

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor.

İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.

TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton.

Bir diğer en çok israf ettiğimiz gıda ise ekmek. Türkiye'de günde 12 milyon, yılda 4 milyar 380 milyon ekmek israf ediliyor.

Türkiye'deki yıllık gıda israfı, ortalama 14 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip.

Yıllık gıda kayıp ve israfın faturası ise ortalama 214 milyar TL.

"YEMEK İSRAFINI DURDUR GÜNÜ"

Yemek israfı probleminin her yıl daha da büyüdüğüne dikkat çeken Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, israfın önlenmesi çabalarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

- Ortaya konulan veriler ciddi bir küresel sorun ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Ancak pek çok araştırma, insanların gıda israfını önlemek amacıyla neler yapabilecekleri, iş yerlerinde ve evlerinde ne tür bireysel önlemler alarak sorunun çözümüne katkıda bulunabilecekleri konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını gösteriyor.

- Compass Group'un bir parçası olarak, tüm çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle iş birliği içinde toplumu yiyecek israfını önleme konusunda bilinçlendirmeye odaklanıyoruz.

- Aynı zamanda toplumun olumsuz tutum ve davranışlarını değiştirmeye yönelik çalışmalara da destek veriyoruz. 2020 yılında, gıda atığını 2030 yılına kadar %50 azaltacağımız taahhüdünü verdik.

- Bu hedefimizi gerçekleştirmek için gıda atığı yönetim teknolojilerini kullanıyoruz.

- Bu teknolojiler sayesinde 2021'de Compass Group'un 26 ülkedesindeki mutfaklarında %28'lik bir azalma sağlandı.

- Bu yıl 27 Nisan'da #YemekİsrafınıDurdur diyerek, milyonlarca insanı küresel bir sorun olan yemek israfıyla mücadeleye davet ediyoruz.

- Sosyal medya mesajlarımızda insanlara kendi paylarına düşeni yapmanın aslında ne kadar kolay olduğunu hatırlatarak kolaylıkla uygulayabilecekleri yöntemleri de gösteriyoruz. Umarız, bu hareketimiz tüm kurumlara örnek olur.