CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık gecesi duyurduğu kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarıyla ilgili katılım bankaları da harekete geçti. Ziraat Katılım Bankası'nın ilahiyatçılardan oluşan Danışma Komitesi, kur korumalı TL mevduat hesapları için "islami finans ilke ve esaslarına uygun görülmüştür" diyerek üzerinde "Besmele" olan "icazet belgesi" verdi.

"Elbette en doğrusunu Allah Teala bilir" cümlesiyle son bulan "icazet belgesi", belgede imzası bulunan ilahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Kaya tarafından teyit edildi.

MASLAHATA UYGUN!

Dövizin yükselişini engellemek için getirilen yeni sistemle ilgili "Kur Korumalı TL Katılım Hesabı İcazet Belgesi" düzenleyen Danışma Komitesi, yeni sistemi "helal" kabul ettiği şu görüşle savundu: “Kur Korumalı TL Katılma Hesapları karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür" denildi.

"SULTANIN SOFRASINA OTURAN ALİMİN FETVASINA İTİBAR EDİLMEZ"

Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, söz konusu "icazete" sert tepki gösterdi.

Benzer fetvaları veren ilahiyatçılar için "abdestli kapitalizmin hocaları" diyen Kırbaşoğlu, "O fetvadaki 'kamu yararı' dedikleri fakirin değil, parası olanın yararıdır. Kamu zararını, kamu yararı diye yutturmaya çalışıyorlar.

Milyarlarca doları arka kapıdan satarak oluşturdukları kamu zararını kapatmaya çalışıyorlar.

Güya faizden 50-100 milyar dolar tasarruf edeceğiz diye kur farkından dolayı 5 trilyon zarar etmenin adı kamu yararı değil kamu zararıdır, daha doğrusu milletin parasının bilgisiz, beceriksiz, ehliyetsiz ve liyakatsiz bir zihniyet yüzünden heba edilmesidir.

Din üzerinden bir aldatmaca izliyoruz. 'İcazet' denilen şey medreselerde verilir.

Üzerine besmele de yazılmış. Bunlar, dini istismar amaçlı şovlar.

Tüyü bitmemiş yetimin vergileriyle oluşan hazineyi tam takır haline getirdiler.

En büyük kamu yararı, saray ulemasının sözlerine itibar etmemektir.

Bir insan bir yerden para alıyorsa onun fetvasının geçerliliği yoktur.

Ebu Hanife, 'Sultanın sofrasına oturan alimin sözüne itibar edilmez' der" diye konuştu.

AKP yönetiminin "akçeli" işlerine fetva uydurmasıyla ünlenen Hayrettin Karaman isimli Yeni Şafak yazarı, yeni sistemdeki faizin "hibe" olduğunu iddia etmişti.