Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicimize zarar veren uygulamaların önüne geçmek için denetimlere devam ediyoruz. Ben serbest piyasa ekonomisinden yanayım. Bu denetimleri bu geçiş döneminde zorunlu olduğumuz için gerçekleştiriyoruz. Bu süreci atlatır atlatmaz bu denetimlere son vereceğiz. Ancak sizlerin de bildiği gibi bazı fırsatçılar yüzde 200-300 fiyatlara aşırı zam yapmışlar, bunları tespit ettik, bu firmalarla, üreticilerle iletişime geçtik, kendilerinden savunma istedik, etiketlerde hatalar tespit ettik ve bu yönde de cezaları uyguladık” dedi.

KORUMACI POLİTİKALAR

Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Delegeler Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, ihracatçıların her geçen gün başarılarına yenilerini eklediğini, dünya üzerinde ayak basmadık yer bırakmadıklarını ve gece gündüz çalışarak ihracatı artırdığını belirtti.

27 ayrı sektörde faaliyet gösteren 61 ihracatçı birliğinin bağlı olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ihracatçılara yol gösterici rolünü başarılı bir şekilde devam ettirdiğini ifade eden Bakan Pekcan, “Bugün küresel ekonomi, korumacı politikaların son derece güçlendiği, belirsizliklerin giderek artmakta olduğu oldukça rekabetçi bir döneme sahne olmaktadır. Bu yeni dönemde hepimize büyük iş düşüyor” dedi.

YEŞİL PASAPORT TALEBİ

İhracatta yeni devlet destekleri kurgularken, günün koşullarına göre mevcut destekleri de iyileştirdiklerini belirten Pekcan, ihracatçılara sağlanan hizmetlerde basitleştirmelere gittiklerini, hizmetlere daha hızlı ulaşılmasına dönük çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Yurt dışına daha kolay açılmaları için ihracatçılara yeşil pasaport verdiklerini anımsatan Pekcan, “Bugüne kadar 6 bin 882 firmadan 8 bin 428 kişiye yeşil pasaport verilmiştir. Bugünkü taleplerinizi de İçişleri Bakanımızla görüşeceğim. İnşallah ilk aşamada 500 bin dolara (yeşil pasaport için ihracat rakamı) sonrası Allah Kerim...” dedi.

SERBEST PİYASA EKONOMİSİ

Pekcan, Türkiye’nin dünyanın tüm coğrafyalarında proaktif bir şekilde faaliyet göstermesi ve ticaret diplomasisinde etkin bir aktör olması için var güçleriyle çalıştıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketmesi, Türk malı algısının güçlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede, Bakanlık olarak tüm paydaşlarımız ile beraber Enflasyonla Topyekun Mücadele Programına tam destek veriyor, bu konuda üstümüze düşen her türlü görevi yapıyoruz. Bu kapsamda, Hal Kanunu olarak bilinen 5957 sayılı Kanunu değişikliğine ilişkin çalışmalarımızı hızlandırdık. Haksız fiyat artışlarının önlenmesi yönünde çalışmalarımızı güncelliyoruz. Bir yandan da iç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicimize zarar veren uygulamaların önüne geçmek için denetimlere devam ediyoruz.

Ben serbest piyasa ekonomisinden yanayım. Bu denetimleri bu geçiş döneminde zorunlu olduğumuz için gerçekleştiriyoruz. Bu süreci atlatır atlatmaz bu denetimlere son vereceğiz. Ancak sizlerin de bildiği gibi bazı fırsatçılar yüzde 200-300 fiyatlara aşırı zam yapmışlar, bunları tespit ettik, bu firmalarla, üreticilerle iletişime geçtik, kendilerinden savunma istedik, etiketlerde hatalar tespit ettik ve bu yönde de cezaları uyguladık. Ancak sizlerin bu süreçten zarar görmemeniz için gereken özeni ve hassasiyeti gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz.”