Koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle devletimizin ve milletimizin verdiği mücadeleyi sonuna kadar destekliyor, sağlık çalışanlarımıza ayrıca bir teşekkür de ben gönderiyorum; iyi ki varsınız.

Koronavirüs sebebiyle binlerce antrenör, karate, judo, kickboks, basketbol, hentbol, voleybol ve daha sayamadığım 60 küsur branşta hocalarımızın salonları kapandı.

Halk eğitim merkezlerinde kurs açan ve bu paralarla evine ekmek götüren hocalarımıza devletimiz sahip çıkarak, yaklaşık 200 bin eğitmene kurs süreci bitimine kadar ödeme yapıyor ve yaptı. Bu uygulama resmi spor kulübü derneklerine de yapılmalıdır.

Federasyonları hayatımızın merkezine koyup kendimizi ona endeksleyerek, bir ümit diyerek peşinde koşuyoruz. Peki bugün başımıza gelen Covid-19’dan yediğimiz darbeden dolayı sıkıntıya düşen kulüplerimize ne fayda sağlıyor?

Bir çok antrenör geçimini spor salonlarından sağlarken, bir yandan da geleceğimize ışık tutan gençlerimizi Avrupa-dünya şampiyonalarına ve hatta olimpiyatlara hazırlıyor...

Bakanlar ve milletvekillerinin önderliğinde çığ gibi büyüyen bir bağış kampanyası devam ediyor. Bu da her zaman zor günlerimizde milletçe emsali görülmemiş bir dayanışma içine girebileceğimizin örneği oluyor.

Bu süreçte dikkat çekmek istediğim önemli bir konu var. Türk sporlarında önemli bir görevi üstlenen kulüp antrenörleri, hocalarımız ve en önemlisi milli sporcularımız, şu anda büyük sıkıntı içerisindeler...

Tüm resmi spor kulübü derneklerinin, spor salonlarının, başta federasyonların bütçelerinden olmak üzere, Spor Bakanlığı ve devletimizin katkıları ile nakdi yardım ve desteklere ihtiyacı var.

Spor salonları gençlerimizin geleceğidir, geleceğimizi yok etmeyelim.

Sporun gelişmesi için federasyonlar kurulur ve bu federasyonlar hizmet ettikleri spor branşının gelişmesi için antrenörlere ve sporculara bu zor günlerde destek olur, olmalıdır...

Bazı federasyonların ise bu günlerde bile sporculara ve antrenörlere tam tersi bir uygulama içerisinde olduğu konuşuluyor. Bu uygulamada vize ücreti adı altında tüm antrenörlerden gelir elde etmeyi planlıyorlar. Bu günlerde son derece yanlış ve onur kırıcıdır.

Evet federasyonların, Kulüp Yıllık Vize Ücreti, kurs açarak, kuşak sınavı, dan diploması, antrenörlük belgesi ve millilik belgesi verme gibi faaliyetleri kendi iç tüzükleri gereği yapılıyor, yapılmalıdır da. Ancak bu günlerde kulüplerin federasyonlara ihtiyacı var.

Kapalı olan salonların, sokağa dahi çıkamayan hocalar ve sporcuların, ekonomik açıdan yardıma ihtiyacı var. Kira, elektrik, sigorta ödeyemeyen bu kulüplere yardım sırası, sahip çıkma sırası federasyonlarda değil midir?

Bazı federasyon yetkililerini izliyorum; “Salonuna sahip çık'' “Üç aylık aidatını erken öde'' paylaşımları gerçekçi değil.

08.07.2005 tarih ve 25869 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği"nin Üçüncü Kısım madde 34'ün "f" bendine istinaden (Kira ve benzeri zorunlu giderler için kullanılmak üzere il müdürlükleri aracılığıyla kulüplere ayni ve nakdi olarak aktarılabilir.)

Ülkemizin bulunduğu bu zor süreçte Spor Genel Müdürlüğümüze tescilli spor kulüplerimize devletimizin öngördüğü süreç için nakdi yardım yapılması sporcularımızın şartlarını iyileştirebilir.

Mücadele Sporları Federasyonları Başkanları bir araya gelerek, Koronavirüsün etkileri ile alakalı acil çözüm tedbirleri almalı. Her şeyi devletten beklemeden. Bu salgından, aynı antrenör, aynı sporcu, aynı kulüplerden oluşan, JUDO, KARATE, TEKVANDO, MUAYTHAİ, VUŞU, BOKS, KİCKBOKS, GÜREŞ ve alt dallarına sporcu yetiştiren bu federasyonların var olma sebebi, sporcuları yetiştiren kulüpleri ve gerçek hocaları, hakemleri etkilendi...

Bu kulüplerin hocaları, sporcuları, hakemleri, kiralar, sigortalar gibi ödemeler nedeniyle çok zor durumdalar.

Başkanların bu güne kadar yaptığı açıklamalar evde nasıl spor yapılacağı ile ilgili. Oysa bu federasyonların hemen hemen hepsine sporcu yetiştiren hocalarımız, başkanları henüz doğmadan bu sporların emekçisi ve gönül verenidir.

Spor salonları olarak zor günler geçirdiğimiz şu günlerde ne yapalım diye düşünürken, federasyonlarımızdan bazıları “Online Şampiyona” organize ediyorlar ve para topluyorlar.

Halbuki biz, antrenör ve sporcunun yanında olan bir federasyon görmek isteriz.

1- Bu pandemi bittiğinde ayakta kalan spor salonları bulunabilecek mi?..

2- Geçimini salonlardan sağlayan antrenörlerin durumları ne olacak?..

3- Pandemiden sonra spor salonlarının gelirlerinde düşüş olacak. Bununla ilgili neler yapılacak?

4- 2020 Aralık’ta yapılacak “Antrenörlük Vize Semineri” için ücret alınacak mı?

5- Kuşak sınav ücretleri bu zorlu süreçte federasyona ödenecek mi?

Evet beyler, bu dönemde herkes elini taşın altına koymalıdır...

Kulüplerimiz yok olmak üzere...

Başkanların alacağı ortak karar, kulüplerimizin kapanmasını önleyecek, geleceğin şampiyon sporcularımızı kurtaracaktır.