CiddiGazete- TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda enflasyona ve para politikasına ilişkin bilgilendirme sunumu yaptı.

Yoksulluk sınırı 58 bin TL Yoksulluk sınırı 58 bin TL

Erkan, "Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz" dedi.

"Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süre gelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmakta" diyen Erkan, "Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmekte" ifadelerini kullandı.

"Ücret, vergiler ve kur enflasyona önemli ölçüde yansıdı" diyen Erkan, "Akaryakıt enflasyonda risk unsuru olmayı sürdürecek" diye konuştu.

"KAMU HARCAMALARINI DENGELEME AMACI"

Fiyat istikrarı amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini belirten Erkan, "Enflasyonda ana trendler eylülden itibaren yavaşlamaya başladı. Dezenflasyonu 2024'de Enflasyon Raporu'ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız" dedi.

"Son dönemde vergi ayarlamalarının enflasyondaki artış üzerinde kısa vadede etkisi olmuştur" diyen Erkan, "Deprem nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı ve artan kamu harcamalarını dengelemek amacıyla temmuz ayıyla birlikte kamu gelirlerini destekleyici tedbirler açıklanmıştır" ifadelerine yer verdi.

Erkan bu sunum ile vergi oranlarındaki artışın enflasyona etkilerini ortaya koydu.

"KREDİ AKIŞINA ÖZEL BANKALAR DA KATKI SAĞLAR HALE GELDİ"

Gaye Erkan'ın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

- Miktarsal sıkılaştırma ile toplamda 700 milyar TL likidite sterilize edilmiştir.

- Kredi büyümesinde, önceki dönemde görülen aşırılık yerini daha dengeli bir gelişime bırakmıştır; söz konusu kredi akışına kamu bankalarının yanı sıra özel bankalar da katkı sağlar hale gelmiştir.

- Son dört haftada KKM bakiyesi 64 milyar TL gerilerken, TL mevduatları 465 milyar TL artmış ve yabancı para mevduatları da 3.2 milyar dolar gerilemiştir.

- Düzenlemelerin mevduat kompozisyonuna etkilerinin zaman içinde daha da belirgin hale geleceğini öngörüyoruz.

- Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduatlarından TL'ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL'ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir.

"2024 DEZENFLASYON DÖNEMİ OLACAK"

- Para politikası stratejimizin, piyasalar üzerinde olumlu etkilerini görmekteyiz; rezervlerimiz güçlenmekte, finansman koşulları iyileşmekte ve ima edilen kur oynaklığı azalmaktadır.

- Para politikası tepkimizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak veriyoruz.

- Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız.

- Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz.