CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlenen, “Sanayi ve Teknolojinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar Ödül Töreni”ne katılarak bir konuşma yaptı.

Programı düzenleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile katılımcılara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kocaeli’ye değer katanlar” deyince, akla ilk gelen yerlerden birinin şüphesiz Bilişim Vadisi olduğunu belirterek, “Kocaeli ifadesi dahi bana göre küçük geliyor, ‘Türkiye’ye değer katanlar’ dersek herhalde çok daha isabetli olur. Bundan üç yıl önce Bilişim Vadisi’ni açtığımızda ‘buranın Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji ve inovasyon üssü’ olacağını ifade etmiştik. Aradan geçen kısa süre zarfında Vadi’mizin bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz” dedi.

EN BÜYÜK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilişim Vadisi’nin; yazılım, mobilite, elektronik, enerji, tasarım ve oyun gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarıyla büyük ve güçlü Türkiye’nin köşe taşı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Vadimiz, 230 bin metrekare kapalı alanıyla, ülkemizin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi hüviyetine sahiptir. İstanbul-Kocaeli-İzmir arasında oluşturduğumuz teknoloji koridoruyla birbirine bağlanan Bilişim Vadisi, Millî Teknoloji Hamlemize büyük bir ivme katıyor.”

FİRMALARA ÖDÜL VERİLDİ

Yenilikçi, kaliteli ve kendi alanında çığır açan projelerin desteklenmesine çok büyük ehemmiyet verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de yatırım, istihdam ve ihracat başta olmak üzere farklı alanlarda Kocaeli’nin gelişmesine, şehrimizin büyümesine katkı sunan firmalarımızı ödüllendiriyoruz. 2021’den bu yana en çok ihracat yapan, istihdamını en fazla artıran ve kadın istihdamı en çok olan firmalarımızı özellikle tebrik ediyorum. Kocaeli’yle birlikte Türk ekonomisine değer katarak ödül almaya hak kazanan şirketlerimizi ve girişimcilerimizi kutluyor, başarılarının artarak devamını diliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türkiye için hayal kuran ve bu hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışan siz iş insanlarımızı her alanda desteklemeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

'BAŞARILI BİR İMTİHAN VERDİK'

“Teknolojik bağımsızlığınızı kazanmadan, millî sanayinizi inşa etmeden, ne ekonomik ne de siyasi anlamda özgürlüğünüzü tesis edebilirsiniz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Savunmada dışa bağımlılık nasıl ciddi sıkıntılar doğurursa, teknoloji ve üretimde dışa bağımlılık da benzer riskler oluşturur. Coronavirüs salgını sürecinde yaşananlar, bu gerçeği çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. Dünyanın en zengin, en müreffeh ülkelerinin bile sağlık çalışanları ve vatandaşları için maske bulamadığı, asgari sağlık hizmetlerini sunmakta zorlandığı günler yaşadık. Küresel tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeniyle birçok yerde üretim aylarca durma noktasına geldi. Hastanelerden, marketlerden, sanayi sitelerinden yansıyan görüntüleri, hepimiz gayet iyi hatırlıyoruz. Türkiye olarak, bu sancılı süreçte sağlıkla birlikte ekonomide de başarılı bir imtihan verdik.

Kimilerinin ülkeyi felakete sürükleyecek akıl dışı söylemlerine rağmen ekonomik hayatın durmasına müsaade etmedik. Şirketlerimizi üretime, ticarete istihdama devam etmeleri noktasında teşvik ettik. Türk firmaları hükümetimizin bu teşvikleri sayesinde yurt içinde ve yurt dışında başarı çıtasını sürekli yukarı taşıdılar. Ekonomik büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdüren sayılı ülkelerden biriyiz.

'HER AY İHRACATTA REKOR KIRIYORUZ'

Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz yüzde 11'lik büyümeyle G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştik. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3'lük büyüme kaydettik. Dünyada istihdam azalırken 31 milyon sınırına dayanarak tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık. Her ay ihracatta rekor kırıyoruz. Temmuz ayı ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 artarak 18 milyar 550 milyon dolara ulaştı.

Turizmde 2022 hedeflerimizin de üzerine çıkacağımız görülüyor. Asya merkezli üretim ağına alternatif adres arayışlarında Türkiye'nin ismi giderek daha fazla zikrediliyor. Başka ülkelerin yurt dışı pazarlarda bıraktığı boşluğu hamdolsun Türk ürünleri ve bizim firmalarımız dolduruyor.

TRABZON LİMANI’NA YANAŞAN GEMİ

Dün malum Soçi'deydim. Döndüğümde akşam televizyon ekranlarında Rusya'dan gelen kruvaziyer gemisinin Trabzon'a yanaşmasını gördüm, iftihar ettim. Düşünün Trabzon Limanı’na artık turistler, kruvaziyer gemisiyle geliyor. Sanayisi, üretim kapasitesi, nitelikli işgücü, üç kıtayı birleştiren stratejik konumu, sağlık ve ulaşım altyapısıyla ülkemizin yıldızı giderek parlıyor.

Küresel ölçekte gıda ve enerji krizinin konuşulduğu bir dönemde Allah'a şükür biz oldukça rahatız. İşbirliğini, barışı, diplomasiyi önceleyen dengeli politikamızla Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinden ülkemizi korumayı başardık.

Tahıl koridorunun açılmasını sağlayarak küresel sorunların çözümünde Türkiye'nin anahtar rolünü bir kez daha teyit ettik. Emtia fiyatlarındaki ani ve aşırı yükselişin sebep olduğu piyasa dengesizliklerini yakından takip ediyoruz. Fahiş fiyat artışlarıyla, enflasyon sebebiyle vatandaşımızın ve iş dünyamızın sırtına binecek yükü hafifletecek birçok adım attık, atmayı da sürdürüyoruz.

TEKNOLOJİ TABANLI İŞLERE YAPILAN YATIRIM

Türkiye’de teknoloji tabanlı işlere yapılan yatırım miktarlarında keskin bir artış yaşanıyor. 2023 için öngördüğümüz yatırım rakamlarını 2 öncesinden büyük bir farkla geçtik. 2020 yılında Türkiye’deki teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar sadece 148 milyon dolar iken 2021 yılında 1.5 milyon doları aştı. Türkiye bu yılın ilk yarısında oyun yazılımı sektöründe Avrupa’da en fazla yatırım alan ülke oldu.

BİR MİLYAR DOLARLIK ŞİRKETLER

Bundan 2 sene önce ülkemizde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan hiç şirket yokken bugün bu şirketlerin sayısı 6’ya ulaştı. Ayrıca çoğu kendi imkanlarımızla yerli ve milli helikopterlerimizi, roket ve mühimmatlarımızı, eğitim uçaklarımızı, zırhlı araçlarımızı, gemilerimizi, hava savunma sistemlerimizi tasarladık, geliştirdik ve ürettik.

Bazıları bu başarıları görmezden gelse de 20 yılda yapılanların ülkemiz için büyük bir gurur kaynağı olduğunu biliyorum. Az önce bakanımız tüfeklerden bahsetti. Bırak tüfeği, ne tüfeği bu ülke toplu iğne üretemiyordu toplu iğne. Bugün dünyada insansız hava araçları denilince akla ilk Türk SİHA’ları geliyor. Önce İHA ile başladı ardından SİHA şimdi AKINCI.”