CiddiGazete- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarın yapacağı toplantıdan çıkacak faiz kararı merakla beklenirken ve döviz kurları yükselişini sürdürürken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kritik bir faiz açıklaması daha geldi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’ndaki konuşmasında, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” tezini tekrarlayan Erdoğan ekonomi konusunda özetle şunları söyledi:

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN DURUMU

"Siz bakmayın herkesin kuyruğu dik tutmaya çalıştığına. Gelişmiş ülkeler en büyük ekonomik buhranın eşiğinde. Bunun sosyal ve siyasi krizlerin izleyeceği aşikar. Biz bu vahim tablo içinde ülkemize kazandırdığımız güçlü altyapı sayesinde iyi bir yerde duruyoruz. 2022 ve 2023'ü kırılmaya meydan vermeden geride bırakabilirsek önümüzde çok parlak bir gelecek bizi bekliyor.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücreti de benzer bir anlayışla tespit ederek dar gelirlinin üzerindeki yükü hafifleteceğiz. Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlemektedir.

'FAİZ SEBEPTİR, ENFLASYON NETİCEDİR'

Enflasyon, yüksek faiz bilmeyen ülkelerin bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü dönemde bizim bunun dışında kalmamız mümkün değil. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere boşuna uğraşma diyoruz. Faiz belasını kaldıracağız. Bunu kabulleneceğiz, başka çıkışı olamaz. Hâlâ kalkıp da bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasınlar. Ben bu yolda faizi savunanla olamam. Bu konu sıradan bir konu değil.

‘BİZİM ARKADAŞLARIMIZA NE OLUYOR Kİ...’

ABD'ye, batıya, İsrail'e bakın faiz aşağılara çekilmişken, bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki faizi savunur hale geliyor. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim, enflasyonla mücadelemi sürdüreceğim. Nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Biz değerler silsilemiz içerisinde olaya niye buradan bakmıyoruz? Buradan bakacağız ve adımımızı atacağız.

İŞ İNSANLARINA MESAJ

Biz işadamlarına diyoruz ki, sen düşük faizle kredi istiyordun. Al, niye almıyorsun. Bu işadamlarını da anlamıyorum. TÜSİAD'ı vesairesi yüksek faizden bahsediyor. Siz nasıl insansınız. Sen işadamıysan yatırımdan yanaysan işte size kredi. Alın krediyi ve yatırımı yapın. Ben sizden yatırım, istihdam, üretim, ihracat istiyorum. O zaman kaçıyorlar. Bunlar nasıl işadamı? Sonra bize sallıyorlar. İstediğiniz kadar sallayın tutmaz.”

DÖVİZ KURLARI YÜKSELDİ

Merkez Bankası’nın yarınki toplantısından çıkacak faiz kararına ilişkin, "Merkez Bankası bağımsız değil mi? Bırakın da bağımsız olarak kararını o versin" diyen Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlandı. Dolar/TL 10.55’i aşarak rekor tazelerken, euro kuru ise 11.95 ile yeni rekor seviyeleri gördü.