CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Rusya- Türkiye- Suriye ilişkilerine değinerek iki ülkenin liderleriyle görüşeceğini açıkladı. Bir zamanlar Beşar Esad için meydanlarda "Katil, terörist" diyen Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı ile ne zaman ve nerede görüşeceği merak konusu oldu. En son 12 sene önce telefonla görüşen Esad ve Erdoğan'ın hangi ülkede görüşeceğine dair iddialar ortaya atılmaya başlandı.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Moskova'da görüşeceğini iddia edildi.

Esad'ın Türkiye'nin Suriye’deki askeri varlığını tümüyle çekmesi ve Suriye yönetimi aleyhine faaliyetleri desteklemekten vazgeçmesi şartlarıyla Erdoğan’la görüşmeyi kabul ettiğini hatırlatan Balbay, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Kamuoyuna da yansıyan demeçlerden görüyoruz ki Esad iki temel şartla Erdoğan’la görüşmeyi kabul ediyor:

1- Türkiye, Suriye’deki askeri varlığını tümüyle çeksin.

2- Türkiye, Suriye yönetimi aleyhine faaliyetleri desteklemekten vazgeçsin.

Esad da 'koşul' açıklayacak noktaya geldikten sonra bu görüşme olacak demektir. Kaldı ki Esad’ın ayakta kalmasında en önemi rolü üstlenen Putin bu görüşmeyi istedikten sonra gerisi protokol işi...

İki ülke liderinin karşılıklı güvenle ve üçüncü bir ülkeyi araya sokmadan işe başlaması gerekiyor. Aksi halde görüşmelere üçüncü ülkenin gölgesi düşecektir. Görünen o ki iki lider şu aşamada Putin’in arabuluculuğunda bir araya gelecek. Devamı konusunda da şu aşamada bir şey söylemek mümkün değil."