CiddiGazete- Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da toplu açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

HDP eski genel başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef alan Erdoğan, "Şu anda Edirne Cezaevi'nde olan zatın Kürtlük ile alakası var mı? Yok. Bu adam Kürt değil. Ama Kürt kardeşlerimi sömürüyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bunun hesabını benim Kürt kardeşlerim sormayacak mı? Şu anda bir tane eş başkanları var. Kürt mü? Değil. Ama o da yine aynı şekilde benim Kürt kardeşlerimi sömürüyor. Bunların oyununa gelmeyeceğiz."

DİYARBAKIR CEZAEVİ KAPATILDI MÜZE OLUYOR

Erdoğan, Diyarbakır Cezaevi'nin kapatıldığını ve müze olacağını açıklayarak şöyle dedi: "Bugün buraya müjdeyle geliyorum. Son ziyaretimde Diyarbakır Cezaevi'ni boşaltma ve Kültür Merkezi yapma sözü vermiştim. Sözümüzü tuttuk. Adalet Bakanlığımız cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibarıyla cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız eski cezaevinin restorasyonu için gereken projeleri hazırladı. Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi binası artık hem hafıza hem farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir. İçinde müzeden kütüphaneye, kültür ve sanat birimlerine kadar pek çok birimlerin yer alacağı bu eserin şimdiden Diyarbakırımıza hayırlı olmasını diliyorum."

"PEK MEMNUN DEĞİLLER GALİBA?"

Erdoğan, konuşmasının sonunda kalabalıktan istediği tepkiyi alamayınca "Pek memnun değiller galiba?" diye ekledi. Daha sonra yaptığı açıklamayı yineleyerek, "Diyarbakır Cezaevi müze oluyor, kütüphanesiyle, sanat, gösteri alanlarıyla artık bu acının yaygınlaştığı bu cezaevi ortadan kalkıyor" dedi ve yine kalabalıktan beklenen tepki gelmedi.

HDP VE ALTILI MASAYI HEDEF ALDI

Konuşmasında HDP ve altılı masayı da hedef alan Erdoğan, şunları söyledi:

"Kürt kardeşlerimi bir avuç sapkının oyuncağı haline getirmek isteyenlerin sizin adınızı nasıl istismar ettiğini görüyorsunuz. HDP denen parti görünümlü emperyalist operasyonel aygıt, maneviyatımızı hedef alan tüm sapkınların aktörü durumundadır. HDP, terör örgütünün sadece payandası değildir. Bu fitne yuvası, sapkınların en başta aktörü durumundadır. CHP, kurduğu Altılı Masa'ya çantada keklik gördüğü bunları almaya tenezzül bile etmemiştir. Bunlar Altılı Masa'nın altında kalmış olmanın mahcubiyeti ile İstanbul’da bir grup adı sanı belli olmayan parti ile ittifak kurmuşlar."

BEKLENEN KALABALIK TOPLANMADI

"Dev projelerin toplu açılışı" denilen programda, boyası ve onarımı yapılan okul ve yurt binası, semt pazarı, yolların asfaltlanması, Çermik Belediyesi hizmet binası ve Bismil Atık Su Arıtma Tesisi gibi belediye hizmetleri duyuruldu.

İstasyon Meydanı'nda halka seslenen Erdoğan'ın mitingi bundan önce aynı meydanda gerçekleştirdiği üç mitinge kıyasla sönük geçti. Son 10 günden beri Diyarbakır Valiliği ile AKP Milletvekili Oya Eronat'ın yarış halinde GSM operatörlerine mitinge katılım için mesaj üstüne mesaj göndermesi, kamu kurumlarında personele mitinge katılmaları, İl Jandarma Komutanlığının koruculara eş ve çocuklarıyla birlikte silahsız olarak katılım çağrısı yaparak adeta miting seferberliği ilan etmesine rağmen meydan dolmadı.

ÇEVRE İLLERDEN PARTİ TEŞKİLATLARI GELDİ

Mitingin yapılacağı alan ve çevresinde alınan geniş güvenlik önlemleri altında üst aramasından geçirilerek miting alanına alınan partililer, ellerinde bayraklarla Erdoğan'ı bekledi. Miting nedeniyle kapatılan ana arterler nedeniyle kentte trafik hafta sonu olmasına rağmen felce uğradı. Miting alanı çevresinde Batman, Mardin, Elazığ, Şanlıurfa, Bingöl, Muş, Şırnak, Siirt plakalı park halindeki otobüs ve minibüsler de dikkat çekti. Çevre illerdeki AKP teşkilatları İstasyon meydanındaki mitinge katılım sağladı.

BELEDİYE GECEDEN BERİ TEMİZLİK VE HAZIRLIK YAPTI

Erdoğan'ın miting alanı üzerindeki geçiş güzergâhında dün geceden beri kayyımla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile alt kademe belediyeler de cadde ve kaldırımlarda temizlik için seferber oldu. Bina ve cami minarelerine keskin nişancılar yerleştirilirken, miting alanı havadan drone'larla takip edildi.

Erdoğan'ın mitingine katılımın beklenenin altında kalmasında, başta ekonomik kriz olmak üzere son olarak Mehmet Ali Çelebi'nin rozet takma töreninde, "Bak PKK'lıların 5, 10, 15 çocukları var" sözleriyle Kürtleri ve HDP tabanını kastettiği algısının etkili olduğu iddia edildi.