CiddiGazete- Birleşik Metal-İş Sendikası, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Kocaeli'de bulunan Schneider Enerji fabrikasında işçilerin dün saat 10.00 itibariyle greve çıktığını duyurmuştu. Sendika, GE Grid Solutions ve Hitachi Energy ile greve saatler kala toplu sözleşme imzalarken Schneider Enerji'ye grev pankartını asmıştı.

GREV ERTELENDİ

Grev, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ertelendi. Milli güvenliği bozucu nitelikte görülerek 60 gün süreyle ertelenen kararla ilgili Resmi Gazete'de "Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Kocaeli İli, Çayırova İlçesinde yer alan işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

SCHNEİDER ENERJİ: FABRİKA BİZE AİT DEĞİL

Schneider Enerji, grev kararı ertelenen fabrikanın kendilerine ait olmadığını duyurdu. Schneider Enerji'den yapılan açıklama şöyle:

Schneider Electric olarak operasyonlarımızı sürdürülebilir değerler doğrultusunda, herkes için fayda sunacak şekilde yürütürken, çalışanlarımızın mutluluğu, esenliği ve refahını da temel sorumluluğumuz olarak görüyoruz.

Manisa fabrikamızda Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu MESS tarafından yürütülen toplu iş sözleşmesi süreci, 19 Ocak 2023 tarihinde tamamlanmıştır. Değerlerimiz paralelinde çalışanlarımızın mutluluğu, ülkemizin üretkenliği ve sosyal huzuru gözeten bir şekilde neticelendirilmesi için kurum olarak tüm sorumluluklarımızı yerine getirmiş bulunuyoruz.

Haberlerde beş üye işletmenin bağlı olduğu 11 fabrikadan biri olarak adı geçen ve geçtiğimiz dönemde Schneider Electric'in çatısı altında Kocaeli’nde faaliyet gösteren, Schneider Enerji Endüstrisi San Tic AŞ ünvanlı tesisin ise 5 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Green Transfo Energy Turkey Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne satışı gerçekleşmiştir. İlgili tesis, bu tarih itibariyle Schneider Electric yönetimi ve sorumluluğundan çıkmıştır. Devir sürecinde, bu fabrikadaki tüm çalışanların hakları tam ve eksiksiz olarak sağlanmış olup sorumluluklarımız tümüyle yerine getirilmiştir. İlgili tesisin yeni unvanı ve hissedar yapısı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 17 Ocak 2023 10749 sayılı baskısının 862. Sayfasında ilan edilmiştir.

Toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı alınmış olan ve ardından da 6724 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile grev kararı 60 gün süreyle ertelenen şirketin Schneider Electric Türkiye ile herhangi bir ilişiği bulunmamaktadır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı nezdinde gerekli bilgilendirmeler ve düzeltme taleplerimiz tarafımızca yapılmış olup, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.